zomerblog: clafoutis met pruimen

clafoutis met pruimen

Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: clafoutis met pruimen.

Het Meisje had goede vrienden uitgenodigd voor een etentje. Het was een soort van ‘spontane actie’. Ze is altijd in voor een feestje, maar had in dit geval geen idee waar ze de slingers had gelaten. Met andere woorden: ze had totaal geen inspiratie voor een geweldig menu. En ook al mag dat nooit een reden zijn om je er met een ‘jantje van leien’ vanaf te maken, het was in ieder geval wel een excuus om niet een heel exquise diner te maken. Volstaan met een stampotje was natuurlijk ook geen optie. Het werd de welbekende ‘gulden middenweg’. Het Meisje bakte twee broden. Een met zongedroogde tomaat en pittige smeerbare salami, Nduja. Zoek het maar eens op. Het klinkt behoorlijk niet lekker maar dat is het zeker wel! En de andere gewoon een vloerbrood. Lekker met wat smeersels van de Turkse winkel. Het hoofdgerecht was eigenlijk ook niet zo’n moeilijk beslissing. Het Meisje zou daarvoor alle voorbereidingen treffen, voor het hak- en kneedwerk zorgen. Op die manier hoefde ze alleen nog maar een paar pannen op het vuur te zetten als de gasten gearriveerd waren. Maar dan het dessert. Het Meisje ging voor makkelijk. En wat is er makkelijker dan een clafoutis? In plaats van kersen had het meisje nog een schaal vol pruimen liggen. En zo kwam het dat er een clafoutis met pruimen geserveerd werd. Heerlijk van smaak, gemakkelijk en snel te maken en het kan niet mislukken. Ook niet als je je best doet.

clafoutis met pruimen

Dit heb je nodig:

6 eetlepels poedersuiker – 12-15 rijpe pruimen – 3 eieren – 275 ml halfvolle of volle melk- 75 gram bloem – schil van 1 citroen, geraspt – 2 zakjes vanillesuiker – snufje zout – 1 theelepel kaneelpoeder.

Hoe maak je de clafoutis:

Je bent een kwartier bezig met voorbereidingen en de clafoutis moet ongeveer 50 minuten in de oven.

Vet een geribbelde platte taartbodem in met boter en bestrooi daarna met een eetlepel poedersuiker. Snij de pruimen doormidden, ontdoe ze van de pit. Heb je hele grote pruimen dan kun je ze ook in 4-en snijden. Leg ze heel strak tegen elkaar aan in de taartvorm, met de opengesneden kant naar beneden. Strooi over de pruimen twee eetlepels poedersuiker.

Meng dan alle overgebleven ingrediënten in de keukenmachine (of met een mixer) tot een glad geheel. Dat duurt ongeveer een minuut of twee. Giet het mengsel over het fruit in de bakvorm. Bak de clafoutis in 50-60 minuten gaar op 190 graden in een voorverwarmde oven. De clafoutis is dan stevig en lichtbruin. Laat afkoelen en bestrooi met nog wat poedersuiker vlak voor het serveren.

Ook lekker met pruimen: likeur

pruimenlikeur
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *