pruimenlikeur

pruimenlikeur

Het keukenMeisje zat op een ochtend op een mooie, landelijke plek. Idyllisch groen decor, wuivend riet. Erg landelijk, inclusief lucht. Ze zat te wachten op het tuinMeisje. Ze had plaatsgenomen op een van de grote, brede loungebanken. Ondertussen zag ze een Yurt, totempalen en designstoelen door elkaar opgesteld staan. Maar dat gaf niets, de uitstraling en sfeer van de plek waren helemaal in harmonie.

Ze bestelde een glaasje gemberthee. Het Meisje had namelijk besloten dat het weer eens tijd werd voor een detox-, afkick- en ontwenningskuur van het vakantieleven, met de daarbij horende hoeveelheid, wijn en lekker eten. Back to normal, back to basic. In ieder geval door de week. In het weekend mogen de teugels wat losser. Het leven moet immers niet ‘ te moeluk’ zijn en wel een beetje aangenaam blijven.

Dus daar zat ze dan, half hangend op die brede bank in de zon, met haar glaasje thee, proberen te relaxen. Maar ze had zich verkeken op het weer en brandde weg in haar donkere jeans. De brede loungebank zorgde voor een stijve nek en een ongemakkelijke houding. Zucht, dit werd het niet. Dan maar aan een gewoon tafeltje zitten in de schaduw. Minder hip maar wel beter voor het lijf. En ook een opsteker voor het humeur bleek al snel. Een tafeltje verderop zaten vier betrekkelijke senioren gezellig bij te kletsten. Over varen, vakanties en feestjes. Het Meisje kan er niets aan doen, met sommige gesprekken moet ze gewoon mee luisteren. En zeg nu zelf, als je hoort dat iemand zegt dat ze laatst op een ‘botox-feestje’ zijn geweest.. dan kún je toch ook niet anders?

De Meisjes zijn nog nooit op een botox-feestje geweest. Ze hadden er zelfs nog nooit van gehoord. Zou het dan zo zijn dat je bij binnenkomst je cadeautje geeft en dat de gastvrouw je in plaats van koffie en gebak een botoxje aanbiedt? Ze weten het niet, de Meisjes hebben hele andere feestjes. Meestal met een glaasje van het een of ander. En over glaasjes gesproken.. het Meisje maakte gisteren een grote pot met pruimenlikeur. Een likeurtje drinken, dat klinkt als een beter feestje voor de Meisjes.

Hoe maak je pruimenlikeur

weckpot van 2 liter inhoud – 1 kilo pruimen – 1 liter alcohol van tenminste 35% – 300 gram suiker – 2 kaneelstokjes – 1 vanillepeul

Als alcohol kun je bijvoorbeeld jenever gebruiken of een combinatie van inmaakbrandewijn en bijvoorbeeld rum. Door toevoeging van fruit en suiker hou je een uiteindelijke alcoholpercentage van ongeveer 24% over. Dit heb je ook nodig om de likeur langer te kunnen bewaren.

Was de pruimen en droog ze. Snij ze door de helft en doe ze met schil en pit in de pot. Doe er de suiker en de kaneelstokjes bij. Snij het vanillepeultje in de lengte door de midden en voeg ook toe. Giet er dan je alcohol overheen. Zorg dat je fruit helemaal onder de alcohol staat. Schudt de pot, of roer af en toe, om de suiker op te laten lossen. Zet de pot dan drie maanden weg om te laten rijpen. Je zult al na één dag zien dat de pruimen hun kleur gaan afgeven aan de alcohol. Uiteindelijk heb je een mooie okergele vloeistof!

Na drie maanden giet je de pot leeg door een vergiet en vang je de drank op en in een pan. De pruimen gooi je weg. Daarna kun je de likeur nog door een schone pantykous filteren zodat je een mooie heldere drank krijgt. Giet dan over in mooie flessen. Maak een fijn labeltje en schrijf je uitnodigingen voor je een feestje.

pinterest

4 Reacties

 1. Pingback: yoghurtcake met dronken pruimen - de Meisjes van de Moestuin

 2. Freek

  1 kilo pruimen en 1 liter alcohol: dat past met geen mogelijkheid in een 2ltr weckpot.
  Verdeeld over twee potten.

  Reageren
  1. Franci

   Jawel hoor…. Was geen probleem. Zit wel vol, maar past prima. ??

   Reageren
 3. Jorieke

  Hoi dames,
  Ik was op zoek naar een pruimenlikeur recept voor pruimen met pit. Maar nu las ik op een andere site dat je het dan max 20 dgn. Mag laten staan omdat er anders te veel blauwzuur in komt?
  Groetjes!

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *