yoghurtcake met dronken pruimen

yoghurtcake met dronken pruimen

Het is komkommertijd in de moestuin. De tuin van het tuinMeisje is bijna helemaal leeg. Wat zegt ze? Helemaal leeg! Alles wat geoogst kon worden is al van het land gehaald. En voorlopig is het nog te koud om te zaaien, zeker direct in de grond. Het keukenMeisje denkt dat het tuinMeisje nog aan het plannen maken is, mijmert over warmere dagen en een mooi nieuw tuinseizoen. We dromen mee en kunnen niet wachten op de nieuwe oogst!

Helaas heeft het keukenMeisje daar op dit moment weinig aan. Een portie plannen of een dosis dromen kun je per slot van rekening niet eten of drinken. Daarom heeft het keukenMeisje nu voor even de vrije hand in wat ze kookt en welk recept ze met jullie deelt. Even geen groentes van het seizoen want de tuin is leeg.

Maar het keukenMeisje heeft de tuin gevangen in potten. Ze heeft namelijk nog vele weckpotten staan, gevuld met fruit en groente en likeur in de maak. Terwijl ze eens ging nadenken wat ze zou gaan koken besloot ze de likeur te bottelen. Frambozen werden gezeefd en de likeur werd gefilterd en helder gezeefd. Daarna ging het Meisje aan de slag met de pruimenlikeur. Maar daar waar de frambozen bijna geheel weer in de likeur opgenomen werden staarden de halve pruimen het Meisje aan. Wat ging ze daar nou eens mee doen? Weggooien is zonde, daar houden de Meisjes niet van, er moest dus iets mee gedaan worden.

Cake! Cake ging ze ermee maken. Yoghurtcake met dronken pruimen. Binnen een uurtje stond de cake op tafel, uit te dampen. Heerlijk. Maar het Meisje had nog genoeg pruimen over voor nog 2 cakes. Wat kan ze zeggen? Ze bakte meer cakes en gebruikte al haar dronken pruimen. Ze gaf wat cake aan haar buren en was een goed buurMeisje. De likeur hield ze voor een andere gelegenheid want dronken pruimen heten niet voor niets dronken pruimen..

RECEPT

1 bakvorm van 20 cm of 1 cakeblik

Een stuk of 20 gehalveerde dronken pruimen – 150 gram suiker – 3 eieren, gesplitst – 125 gram zachte roomboter –                  2 theelepels vanillesuiker – 200 gram dikke yoghurt – schil van 1 biologische citroen geraspt – 180 gram bloem – 1 theelepel bakpoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de suiker en de boter tot een romig geheel. Mix er één voor één de eidooiers doorheen, daarna de yoghurt. Zeef de bloem en het bakpoeder en meng het er samen met de vanillesuiker en de citroenschil in gedeeltes doorheen. Als laatste klop je de eiwtten stijf en spatel deze voorzichtig door het dikke beslag.  Giet de helft van het beslag in een vorm en verdeel de helft van de pruimen eroverheen. Dan de andere helft van het beslag en leg bovenop in een leuk patroon de rest van de pruimen. Bak in ongeveer 1 uur gaar.

Als je een brander hebt kun je zodra de cake klaar is nog wat extra suiker karamelliseren op de bovenkant van de cake.

Hoewel de pruimen gebakken worden verliezen ze lang niet alle alcohol die ze hebben opgenomen. Het is dus geen kinderachtig gebakje…

Deze cake is iets compacter van structuur maar zeker nier zwaar!

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: Favorieten van de Meisjes: clafoutis met pruimen - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *