venkelzaad

venkelzaad

Venkelzaad. Waar is het venkelzaad! Met hoogrode konen staat het Meisje boven het fornuis. Het zweet staat op haar voorhoofd. Haar normale staat van zijn is een koelkastachtige verschijning, maar hier toont zich een heel ander Meisje. Ze is nu eenmaal een tuinMeisje. Geen keukenMeisje. Toch staat ze nu in de keuken en kookt ze niet alleen voor de man of een paar vrienden. Nee voor 12 man. 12! Dat vindt ze best ingewikkeld.

Het recept vereist venkelzaad maar op onverklaarbare wijze is het potje leeg. Met schort en al beent ze naar de tuinkast. Naar haar zaadvoorraad. Daar heeft ze zaad opgeborgen van haar fraaie bronskleurige bladvenkel. Natuurlijk heeft ze dat bewaard voor hele andere doeleinden. Dat kan haar nu niet meer schelen. Dan maar geen bladvenkel volgend jaar.

What the f… Ze heeft het zaad nog niet geschoond. Snel probeert ze de zaadjes van de gedroogde bloemschermen af te halen. Haar pollepel zit danig in de weg. Langzamerhand begint ze te beseffen dat dit het niet gaat worden. De ratio is weer terug. De IJsgodin eveneens. Wat zit ze toch te stressen. Venkelzaad smaakt een beetje naar anijs. Ze heeft vast wel een ander kruid in de voorraadkast staan wat ook anijzig smaakt. Zie je wel. Dille. Zelfde familie.

Dille bleek een uitstekende vervanger. De gasten hebben niets gemerkt. Die zaten te smullen. Het uiterlijk van het Meisje was weer standje koelkast. Niets aan de hand. Had ze toch bijna haar toekomstige bronzen bladvenkel opgeofferd. Wat een doodzonde.

Wat is het verschil tussen bladvenkel en knolvenkel

Nu eerst maar eens een misverstand in de venkelfamilie uit de weg ruimen. Bladvenkel, knolvenkel, tuinvenkel, venkelkruid. Het lijkt allemaal ingewikkeld. Toch is het niet moeilijk. Bladvenkel, tuinvenkel en venkelkruid is hetzelfde. Slechts verschillende namen voor 1 kruid.

Bladvenkel is echter geen knolvenkel. Het is de hoogbenige woeste zus van knolvenkel. Bij een knolvenkel vormen de bladschedes onderaan een verdikking. Deze verdikking vormt in de loop van het seizoen een bol. Alle stengels komen netjes uit de knol omhoog en vormen op kniehoogte mooi geveerd fluffig blad.

De wilde zus bladvenkel, heeft helemaal geen zin om te bollen. Deze venkel vormt geen knol. Deze venkel gaat uit haar dak. De hoogte in. Op een meter of twee vormt ze haar grote gele bloemschermen. Een schitterend contrast met het ragfijne groene, of bronskleurige blad. Ze is ontembaar en komt elk jaar terug. Ze doorstaat de meeste winters. Al beperkt ze zichzelf in geval van kou tot een hoogte van zo’n centimeter of vijf. Geef haar eens ongelijk.

Venkelzaad oogsten

Van beide venkelsoorten kun je zaad oogsten. Wil je zaad winnen van de knolvenkel, geef dan de knol op. Deze wordt hard en vlezig als de plant bloeit. Bladvenkel daarentegen teel je juist voor het zaad. En het blad. Beide kun je in de keuken gebruiken. Beide smaken anijsachtig.

Het oogsten van het zaad gaat heel gemakkelijk. Wacht tot de uitgebloeide bloemschermen droog zijn. Dit duurt tot oktober. Soms iets langer. De droge schermen stop je een papieren zak. Hierin laat je ze verder drogen. Na een paar weken en wat schudden zitten de zaden onderin de zak en kun je de bloemschermen weggooien. Wil je de zaden in de keuken gebruiken dan moet je ze alleen nog even schonen. Als je tijd hebt. Als je rustig bent, en zeker voordat je aan je gerecht begint. Wel zo handig.

 

pinterest

3 Reacties

 1. Pieter van Dijk

  Ik word vrolijk na het lezen van de stukje en ik leer er ook nog het nodige op biologie gebied van. Dank jullie wel!

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Dank voor je compliment. Fijn om te horen ?

   Reageren
 2. Pingback: soesjes met makreel en doorgeschoten venkel - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *