soesjes met makreel en doorgeschoten venkel

soesjes met makreel en doorgeschoten venkel

De Meisjes waren te lang op vakantie geweest. En dat gold met name voor het tuinMeisje. Terwijl zij lekker aan het ontspannen was in een zuidelijk oord, ging haar moestuintje er met de zorgvuldig aangebrachte orde vandoor. Niets meer binnen de lijntjes groeien. Nee, uitbundig, wanordelijk en magistraal werden de zaaibakken op de tuin. Een groot groen feest. Daar waar eens mooie duidelijke zaailijnen te zien waren geweest, ontstond tijdens de Grote Afwezigheid een complete anarchie. En na de grote hoogte van het groene feest lag na de after party al het groen plat en uitgevoerd op de grond.

De boomspinazie had zich wonderwel staande weten te houden binnen het feestgedruis. En ook de bonen waren geen echte fuifnummers. Daar heeft het tuinMeisje tenminste nog enigszins plezier van. Maar de venkel.. helaas. De venkel was vroegtijdig tot een hoogtepunt gekomen. De venkel had geen knol en alleen maar lange sprieten met heel veel loof. Duidelijk te vroeg gepiekt.

Het tuinMeisje vroeg het keukenMeisje of die nog heil zag in die lange stengels. Nu is het keukenMeisje gewend aan hangjongeren in haar keuken, dus wat party-veggies konden er prima bij. En over feestjes gesproken: toevallig had ze er een op de planning staan. De dikkere stengels kreeg de keukenHond te eten deze keer, had die ook een feestje. Het Meisje had er ook een bouillonnetje van kunnen maken maar de hond won. Al het kleine loof (en dat was behoorlijk wat!) hakte ze heel fijn en verwerkte ze in dé partyhit : soesjes met makreel en doorgeschoten venkel. Eten uit eigen tuin blijft een feestje, hoe dan ook!

Voor de soezen (ongeveer 20 stuks)

100 gram melk – 100 gram water – 100 gram roomboter – 100 gram bloem – 4 eieren – snufje zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng in een pannetje de melk met het water, boter en zout aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer met een houten lepel de bloem erdoor. Zet het pannetje terug op het vuur en laat het bloemmengsel nog een minuutje of twee garen, blijf wel roeren! Haal de pan van het vuur en roer 1 voor 1 de eieren erdoor. Schep het mengsel in een spuitzak en spuit kleine bolletjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Je kunt ook met twee theelepeltjes kleine hoopjes maken als je geen spuitzak hebt. Bak de soesjes in ongeveer 25 tot 30 minuten.

Voor de makreel en doorgeschoten venkel vulling:

1 gerookte makreel – schil en sap van1 limoen – 200 gram crème fraîche – 3 flinke eetlepels zure mayonaise – een flinke hand of meer fijngehakte venkelloof – peper en zout naar smaak

Haal het visvlees uit het vel en verwijder de graten ( even goed opletten op de kleine graatjes). Doe in een kom en meng met een vork met de overige ingrediënten. Doe het mengsel in een spuitzak en vul de soesjes of snij de soesjes open en leg een beetje vulling in het soesje. Garneer met wat venkelloof of plakjes limoen. Happy party!

Meer halen uit je uitgebloeide groen ? Leesdan eens dit blog over venkelzaad of verzamlen van kruidenzaad

venkelzaad

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *