verzamelen van kruidenzaad

verzamelen van kruidenzaad

Het tuinMeisje is gek op verschillende soorten zaad. En nee, dat heeft niets met polyamorie te maken of andere vormen van …nou ja, laat maar. De kruiden in haar moestuin zijn uitgebloeid, dus hoog tijd voor het verzamelen van kruidenzaad. Nu, of over een paar weken is het tijd om ze te drogen. Het tuinMeisje oogst zaad van verschillende soorten groente en kruiden. Zo heb je gratis zaad voor de oogst van volgend jaar, en gratis is nu eenmaal de favoriete prijs van het tuinMeisje. Bij de zaden van kruiden is het altijd maar de vraag of ze het volgende voorjaar halen. Het tuinMeisje gebruikt ze namelijk in de keuken. Mosterd, dille, venkel of koriander vormen allemaal zaad dat in gerechten gebruikt kan worden.

Ze moeten wel goed gedroogd worden en tijdens dat proces kan het misgaan. Voor je het weet heb je een bundeltje schimmel in je keukenkastje staan en ben je weer een illusie armer. Verzamel de zaden als ze droog zijn, en als het droog is, wat best lastig is deze dagen. Knip de zaden van de plant en stop ze in een papieren zak. Het tuinMeisje gebruikt daar enveloppen voor. Die heeft ze nu eenmaal altijd bij de hand. Bewaar het zaad voorlopig op een donkere en droge plaats. Schuur, garage, kast of zolder zijn allemaal prima plekken om het te bewaren. Als de zaden maar goed kunnen drogen en op een plek liggen waar je ze niet vergeet. Dat overkomt het tuinMeisje regelmatig, maar ja, ze is dan ook blond.

Het drogen is veeleer te kort dan te lang. Controleer ze dus goed. Als ze bros zijn, en tussen je vingers verkruimelen, zijn ze droog. De volgende stap is even een klusje. De zaden moeten geschoond worden. Ze zijn inmiddels vast wel van het steeltje gevallen en zitten onderin de envelop, maar daar ligt ook nog heel veel fluf bij. Niet lekker in je eten. Dit schonen kun je met de hand doen. Niet te hard blazen helpt ook. Spreid ze uit op een dienblad en scheid zaad van gruis. Saté prikkers zijn hiervoor heel handig. Als het zaad heel klein is kun je ook een zeef gebruiken. Dan blijft het stof achter in je zeef en kun je het zaad opvangen. Nu is het klaar om een plaats in je keukenkastje te krijgen en kun jij er heerlijke recepten mee maken. Niet gedacht hè, van dat dorre bruine zaad?

 

pinterest

2 Reacties

  1. Meike

    Super handige en leuke blog!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dank je!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin