sambal van aardappel en gele peper

sambal van aardappel en gele peper

Het keukenMeisje woont in een multi-culti buurt. Allerlei kleuren en culturen smelten er samen. Dat zie je heel goed op de wekelijkse markt. Daar zijn een heleboel ingrediënten te vinden die het Meisje eerst niet kende, of zelfs nog steeds niet kent. Je moet weten dat het Meisje is opgegroeid in een dorp. Een redelijk groot maar Nederlands dorp. Exotischer dan een loempia en babi pangang werd het niet. Toen het Meisje naar de stad verhuisde, ging er een culinaire wereld voor haar open. Het eerste leerde ze de toko en gade-gado kennen. Daarna volgde Thais en Indiaas en ga zo maar verder. De ontdekking van de verschillende keukens ging gelijk op met de trends in foodieland. Het keukenMeisje is qua koken erg Zuid-Europees georiënteerd maar op regelmatige basis maakt ze een uitstapje naar andere smaken. Zo staat er voor vanavond roti op het menu. Het meisje heeft bedacht om daar een lekkere pittige sambal bij te maken. Een sambal van aardappel en gele madame Jeanette peper. Goed om de verkoudheid eruit te zweten. Kan de Man van de Keuken ook weer eens slapen zonder te snurken.  Dit heb je nodig:

sambal van aardappel en gele peper

500 gram aardappelen – 2 kleine gele madame Jeanette pepers – 5 teentjes knoflook – 1 ui –  sap van 1 limoen – 2 theelepels witte (wijn) azijn – zonnebloemolie – zout

Kook de aardappelen gaar met zout en ontdoe ze van de schil. Laat afkoelen en prak fijn, de structuur net als puree. Ontdoe de peper van de zaadjes ( ja echt, zonder zaadjes is het heet genoeg!) Maal in de keukenmachine de ui, de knoflook en de pepers fijn. Giet een flinke scheut olie in de bakpan en bak het mengsel gaar. Ongeveer een minuutje. Giet het dan bij de aardappelen. Voeg het limoensap toe en de azijn en nog een snuf zout. Meng alles door elkaar en nu heel voorzichtig proeven. Pas eventueel naar smaak verder aan.

Deze chutney is vrij pittig. Hou je niet zo van tranen in je ogen en brand in je mond? Gebruik dan 1 peper in plaats van 2. Ik weet het, dat klinkt heel weinig maar zo’n klein geel dametje geeft genoeg smaak en pit af om een lekkere sambal te krijgen en toch werkende smaakpapillen te behouden.

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: aardappels in de tuin en in de keuken - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin