pompoen

pompoen

In het gezin waar het tuinMeisje opgroeide stond pompoen niet op het menu. Er werden aardappelen, groente, vlees, stamppot of soep gegeten. Af en toe maakte de moeder van het meisje huzarensalade of een bietensalade. Totdat ze macaroni ontdekte. Macaroni met gefruite uitjes, maggi en smac. Goh smac…. zou dat nog bestaan?

Geen pompoen dus. Veel te exotisch. De vader van het meisje had een moestuin achter het huis, maar daar werd gekweekt wat er werd gegeten. Via die weg kwam pompoen dus ook niet binnen. En Halloween dan? Tja, Halloween was een feest dat alleen in een heel ver buitenland gevierd werd.

Pompoensoep

Iets later in de jeugd van het tuinMeisje werd er gegeten bij oudere neven en nichten, die in hun prille keukengeluk pompoensoep maakten en de römertopf vulden. Dat laatste was heel erg lekker. Het eerste absoluut niet. Vandaar dat het tuinMeisje nog nooit pompoen had gekweekt. Ze lijkt immers op haar vader: je kweekt wat je eet. Totdat ze bij het keukenMeisje pompoensoep at. Overheerlijk.

Sindsdien kweekt het tuinMeisje pompoen en dat is verbazend gemakkelijk. Het is wel een gulzig type dat heel veel water en mest nodig heeft, maar als je aan deze voorwaarde voldoet groeit hij genereus. Zo genereus dat hij in zijn eentje bijna twee m2 in beslag neemt. Mocht je pompoen in een pot kweken dan zul je zien dat hij binnen de kortste keren over de pot heen tuimelt en rustig op de grond verder gaat. Terug knippen is dan geen probleem.

Beschermen

In het begin moet je hem nog tegen slakken beschermen maar naarmate de bladeren groter worden, worden deze stugger en vinden de slakken er niets meer aan. Daarna komen de bloemen die eetbaar zijn, maar daar kwam het tuinMeisje veel te laat achter. Nu zijn de bloemen al uitgegroeid tot pompoenen. Pompoenen die rijp zijn om geoogst te worden, dat kun je zien aan het steeltje. Als die een klein beetje bruin en houtig wordt, kun je de pompoen gemakkelijk van de plant trekken. Klaar om te eten, of als je er veel hebt, bewaren op een koele droge plek. Tot Halloween bijvoorbeeld.

Zoek jij nog een echt lekker en gemakkelijk recept voor pompoensoep? Dat lees je hier.

makkelijke pompoensoep

makkelijke pompoensoep

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *