zwarte bessenstruik snoeien

zwarte bessenstruik snoeien

Het is waar. Het tuinMeisje is met geen mogelijkheid naar de moestuin te krijgen op dit moment. Zelf weet ze niet waar het aan ligt. Ja ze heeft het druk op haar werk, maar dat is wel vaker zo. Het is er één grote natte bende waar ze zich alleen nog op laarzen kan voortbewegen, maar ook dat komt vaker voor. Het zal er vast ook mee te maken hebben dat de cavolo nero, waar ze elke winter ruimschoots van kan oogsten, het dit jaar helemaal niet doet, of misschien is ze gewoon lui geworden van het gebrek aan beweging. Het zal een beetje van alles zijn. Feit is dat er wel degelijk klussen gedaan moeten worden in de winter, die niet uitgesteld kunnen worden. Zo moet ze bijvoorbeeld de zwarte bessenstruik snoeien.

Gelukkig regende en stormde het dit weekend eens niet dus trok ze haar regenlaarzen aan en toog ze naar de moestuin.

Wanneer snoei je zwarte bessen

Je kunt de zwarte bessenstruik snoeien direct na de oogst. Dan zorg je al vroeg voor ruimte en licht in de struik, maar zelf pakt het Meisje de zwarte bessen liever mee als ze toch haar aalbessen snoeit. De struiken staan naast elkaar dus dat scheelt heel wat loopbewegingen. Ze snoeit haar bessen in de winter, meestal in januari of februari, omdat de struiken op dat moment in winterslaap zijn. Hun sapstroom staat stil, dus zolang het niet vriest kan ze haar gang gaan.

Er zijn genoeg tuiniers die een hele wetenschap van het snoeien maken. Dan komen termen als verjongingssnoei, onderhoudssnoei, vruchtakken, gesteltakken, lange snoei en korte snoei voorbij. Allemaal heel belangrijk, maar het kan ook gemakkelijker. Er zijn op voorhand een paar dingen die je moet weten.

Wat moet je weten voordat je gaat snoeien

Zwarte bessen groeien vooral aan de takken die in het jaar ervoor gevormd zijn. Deze takken zijn licht van kleur. De oude takken zijn donkerder en zullen naarmate ze ouder worden, steeds minder vruchten dragen.  

Je wilt dat je zwarte bessen bereikbaar zijn als je ze gaat oogsten. In grote volle struiken is dat lastig. Bovendien krijgen de bessen dan te weinig licht en lucht. Het hart van de struik moet licht zijn. Dit is nodig om de bessen te laten rijpen en schimmelziektes te voorkomen.

Snoeien doet groeien. Zorg dus altijd dat takken niet naar binnen groeien, maar naar buiten. Als je de tak goed bekijkt zie je in januari al knoppen aan de takken. Als je de tak afknipt vlak boven een knop die aan de buitenkant van de tak zit, zal die knop naar buiten toe uitgroeien tot een tak.

Aan de slag

Stap 1: Knip alle dode takken uit de struik. Doe hetzelfde met takken die al meer dan 3 jaar aan de struik zitten en takken die te laag hangen of op de grond liggen. Zo houd je een paar sterke opgaande takken over. Deze zijn licht van kleur en vormen de basis van de struik.

Stap 2: Haal nu alle takken weg die elkaar kruisen en de meeste takken die naar binnen groeien. Nu heb je een mooie verjongde struik met licht en ruimte in het hart. Hoe mooi is dat.

Als je elke winter tijd maakt om zwarte bessen te snoeien, kun je optimaal van je oogst genieten.

Het snoeien van de zwarte bessenstruik heeft het Meisje helemaal opgefrist. Niet alleen de bessen ruiken lekker maar ook het blad en de takken. Zelfs in de winter ruiken de takken naar cassis, naar bloemen, naar kruiden en zoetigheid. Ze kan er weer helemaal tegenaan. Misschien gaat ze volgend weekend wel weer naar de moestuin.

Heb je zin om ook weer aan de slag te gaan in de moestuin. Lees dan in dit blog wat je in januari allemaal in de tuin kunt doen. En dat is meer dan je denkt.

de moestuin in januari
de moestuin in januari
pinterest

5 Reacties

  1. Marlies van Pieterson

    Hallo meisjes! Hier het meisje uit Noorwegen… met een leuke tip om toch tijdens de oogst de zwartebessenstruik te snoeien. Want van de takken met bladeren kun je een heerlijk aperitief maken! Het originele recept is:
    Men neme 1 liter witte wijn, 100 gram suiker en 2 takken met bladeren van de zwarte bes. Doe de suiker en de takken in de fles met witte wijn en laat deze twee weken staan. Af en toe de fles een beetje schudden om de suiker op te lossen. Na twee weken de takken verwijderen en het aperitief koel serveren.
    Ik maak nu een batch van 5 liter en heb gekozen om slechts 50 gram suiker per liter toe te voegen. Dat is voor als je niet van zoete drankjes houdt. Ik zal over twee weken laten weten hoe de smaak is met minder suiker.
    Hartelijke groeten!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hi Marlies, wat een leuk idee! Dat gaan we zeker proberen.

      Reageren
  2. Marlies van Pieterson

    Daar ben ik weer. Het zwarte bessen aperitief met minder suiker is nog steeds erg lekker! De smaak komt zelfs meer tot zijn recht doordat het zoete niet meer de overhand heeft. Ga ik nu verder met de appelcider, pruimenlikeur en moerasspireawijn! Moet allemaal klaar zijn voor de donkere wintermaanden. Hartelijke groeten uit Noorwegen!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hi Marlies, dat klinkt allemaal heerlijk. We zijn vooral benieuwd naar de wijn van moerasspirea. Succes!

      Reageren
  3. Wim

    Ziet er goed uit. Bedankt

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *