zelf gemberpoeder maken

zelf gemberpoeder maken

Het is een beetje komkommertijd in de moestuin. Het moestuinMeisje is eigenlijk met geen mogelijkheid richting die natte, kleffe, modderige bende (de moestuin) te krijgen. Ze is wel heel hard bezig met plannen en dromen over het nieuwe moestuinseizoen. En het keukenMeisje wacht vol spanning af.

Maar nu.. niets. Behalve de aardperen is het een beetje stil qua opbrengst. Beide Meisjes dromen dus van de oogst die komen gaat, en daarmee van het mooie weer. Want deze dagen.. grauw, nat en mistig is het. Je zou er een griepje van kunnen oplopen. Tijd dus om voorzorgsmaatregelen te treffen en jezelf een kleine gezonde booster te gunnen.

Daarvoor is dit ochtenddrankje van citroen, gember en kurkuma perfect. En heb je nu je hand kunnen leggen op een mooie hoeveelheid gember? Ga dan eens op een druilerige middag aan de slag om zelf gemberpoeder te maken. Echt, wij zijn fan. De gember komt wel niet uit de moestuin, maar zorgt wel dat we er weer met volle kracht naartoe kunnen.

Zelf gemberpoeder maken

Het is eigenlijk simpeler dan simpel om zelf je gemberpoeder te maken. Naast gember heb je alleen een oven en een flinke portie geduld nodig. Moet lukken toch?

Wij hadden 2 mooie grote stukken gember, ongeveer een pond bij elkaar.

Instructie:

Verwarm de oven voor op 100 graden. Schil de gember en snijd in zo dun mogelijke plakjes. Bekleed een bakblik (of 2) met bakpapier en leg de schijfjes gember daarop. Plaats de bakblikken in de oven en laat de gember gedurende een uurtje of 4 langzaam drogen.

Je kunt voelen wanneer de plakjes goed droog zijn, de veerkracht is er uit. Als je wilt kun je een gedeelte van de gedroogde gemberplakjes bewaren om thee van te zetten. Lekker met de gebruikelijke toevoeging van citroen, sinaasappel en kaneel.

De andere helft maal je fijn met de staafmixer. Gebruik daar wel een hoge maatbeker of iets dergelijks voor zodat de gember niet door je hele keuken dwarrelt.

En ben je zou stiekem aan het einde van januari toch wel toe aan een borreltje met wat lekkers? Probeer dan eens om deze hartige gember koekjes te maken. Gember is per slot van rekening gezond. En lekker.

hartige gember-rozemarijn koekjes
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *