sinaasappelroomijs met oranjebloesemwater

sinaasappelroomijs met oranjebloesemwater

Hoezee, hoezee, hoezee! Lang leve de Koning! En de Koningin. En alle Koningskinderen. Hoezee!

Afijn, morgen is het koningsdag. Het keukenMeisje is altijd in voor een feestje. Ze herinnert zich van vroeger, heel, heel lang geleden, dat er in het dorp allerlei festiviteiten georganiseerd werden. Voor de basisschoolkinderen, want over zo lang geleden heeft het Meisje het, werden er diverse spellen georganiseerd. In teamverband streed je dan om de hoofdprijs, waarschijnlijk eeuwige roem en alle eer. Hoezee! Die spelen waren om een uur of 12 wel afgelopen en daarna gingen de volwassenen aan de oranjebitter en de nieuwe haring. Wat de kinders verder deden is het Meisje vergeten. Waarschijnlijk gewoon bij het buurmeisje spelen.

In de loop der jaren is de Oranjedag steeds grootser en grootser geworden. Vette feesten met hippe DJ’s en vrijmarkten vol met commerciële verkopers. Het enige overgebleven vals spelende kind op de viool hoef je niet langer te horen want  twee meter verder staat de satékraam met de jukebox te pompen. Nee, de tijd dat je voor een habbekrats leuke spulletjes kon scoren is echt wel geweest.

Nu denken jullie misschien dat bovenstaande een aanklacht is tegen de vercommercialisering van Koningsdag. Het tegendeel is waar. Als het weer een beetje meezit gaat het Meisje op pad. Gooit een muntstuk in de -al goed gevulde- vioolkist en scoort een hapje bij de satékraam. En dan weer snel naar huis, haar eigen koningsmaal voorbereiden. Ze heeft namelijk speciaal voor deze dag haar eigen appeltjes van Oranje gemaakt: sinaasappelen gevuld met sinaasappelroomijs met oranjebloesemwater. Lang leve de Koning!

Dit heb je nodig voor 6 porties:

sap van 3 perssinaasappels, sap van 1 citroen, 100 ml slagroom, 100 ml yoghurt, 80 gram fijne kristalsuiker, 1 theelepel oranjebloesemwater.

Laat in een pannetje de suiker oplossen in het vruchtensap, let op, dit gaat best snel! Haal het pannetje van het vuur en meng in een koude kom het sap, room, yoghurt en de oranjebloesemwater tot een homogeen geheel. Giet dit mengsel in de ijsmachine en laat draaien tot het ijs geworden is.

Haal ondertussen de 6 halve sinaasappels leeg. Trek voorzichtig het vlies los van de schil.

Vul de sinaasappels met het ijs en leg afgedekt nog een paar uur in de vriezer.

GEEN IJSMACHINE? leg dan een platte schaal in de vriezer. Maak ondertussen het ijs en zoals boven beschreven, behalve: klop de slagroom lobbig voordat je deze met de yoghurt en het vruchtensap mengt. Giet dan over in de koude schaal, dek af en roer elk half uur los met een vork. Hierdoor voorkom je dat zich grote ijskristallen vormen, die zijn niet lekker.  Vul de sinaasappels met het ijs, net als boven beschreven. Hoezee!

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *