zwarte bessen

zwarte bessen

Als puber was ze een cassis meisje. Op drie glazen zwarte bessen met prik, kon ze de hele avond dansen. Haar vriendinnen dronken geen cassis. Die dronken bier, waardoor het einde van de avond er voor de vriendinnen altijd net iets anders uitzag dan voor het Meisje. Ze had niets tegen alcohol. Echt helemaal niets. Ze lustte alleen geen bier. En geen wijn.

Dat veranderde toen ze later eens een glas wijn kreeg met een flinke scheut crème de cassis. Kijk. Dat lustte het Meisje wel. De verhoudingen in het glas van het Meisje verschoven en de wijn won. Ruimschoots. Sindsdien is cassis uit het leven van het Meisje verdwenen.

Zwarte bessen in de moestuin

Tot vorig jaar. Het tuinMeisje stond eens goed naar haar moestuinbak met fruit te kijken. Ineens had ze er genoeg van. Al die gekregen struiken. Hier moest flink opgeruimd worden. Het werd tijd voor eigen keuzes. Tijd om de baas te worden over haar eigen moestuinbak. Maar dat was nog niet zo gemakkelijk. Wat kwam er dan in te staan? Welk fruit vond het Meisje nu echt lekker?

Ze spitte in haar verleden en stuitte op het pubermeisje. Natuurlijk! Zwarte bessen. Ze wist zeker dat de bessen fantastisch verwerkt konden worden in de keuken van het andere Meisje. Onbewerkt overheersen bitter en zuur dus haar oogst kon niet ongemerkt snoepend in haar eigen buik verdwijnen.

Superfood

Zwarte bessen zijn het superfood van de moestuin. De gezondheidsheidsvoordelen van zwarte bessen zijn legio. Het is het fruit met de meeste antioxidanten. Met de meeste vitamine C.

Google maar eens. Je zult versteld staan van de helende werking van dit struikje. Voeg maar toe aan je medicijnkast van de moestuin. Het zijn namelijk niet alleen de vruchten die oergezond zijn. Nee, ook de bladeren dragen, evenals het blad van de framboos, hun steentje bij. Elke dag een kopje thee van de bladeren van de zwarte bes en je leven ziet er anders uit. Dat laatste, daar twijfelt het Meisje dan weer erg aan, maar dat komt omdat ze nog steeds niet erg meeloperig is.

Zwarte bessen snoeien

Vorig voorjaar plantte het Meisje haar zwarte bes en daarna moest ze meteen hard zijn. Ze wilde tenslotte een mooie oogst. Ze kon moeilijk met drie zwarte bessen aankomen bij het keukenMeisje. Het tuinMeisje snoeide alle takken kort boven de grond af. Dit stimuleert de plant om nieuwe en sterkere takken te maken.

Daardoor kon ze niet meteen oogsten. Zwarte bessen groeien namelijk op oud hout. In het eerste jaar maakt de struik lange nieuwe takken aan. Deze takken zijn licht van kleur. In de winter verkleuren deze takken naar donkerbruin. Dat zijn de takken waar bessen aan komen.

Om de oogst optimaal te houden snoei je de oude takken regelmatig weg. Naarmate takken ouder worden zullen ze steeds minder bessen dragen. Snoeien doe je in de winter. Dan is de plant in rust.

Maar zover is het nog lang niet. Nu hangt de struik van het Meisje vol met dikke trossen bessen. Bessen vol belofte. Ze heeft nog even geduld nodig. Eind juni, begin juli is het oogsttijd. Nog een maandje wachten en een beetje zon erbij, maar dan is het feest. Kom maar door met die cassis van eigen tuin. Het Meisje haalt alvast haar discokleding uit de kast.

Fruit, drank en De Meisjes. Het is een onafscheidelijke combinatie. Benieuwd naar een verrassend recept? Lees dan dit blog eens.

likeur van zomerfruit

likeur van zomerfruit

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *