aardappels uit de moestuin
Het is zover! Deze winter kreeg het Meisje goed bericht van haar moestuincomplex. De gemeente heeft toegestaan dat er vanaf 2023 weer aardappels in volkstuinen mogen worden gekweekt. Eindelijk! Ze is als een kind zo blij. Ze kan binnenkort aardappels uit de moestuin oogsten. Toen ze 8 jaar geleden met haar moestuin begon deed ze er nog lacherig over. Hoezo kon een gemeente bepalen wat zij mocht kweken? Dat kon ze toch zeker zelf wel bepalen? Maar omdat ze toch een deug Meisje is, ging ze eerst maar eens op onderzoek uit.
Aardappelziekte
Er was eerder een uitbraak van aardappelziekte geweest. Deze ziekte (Phytophthora Infestans) verspreidt zich razendsnel, dus als er veel tuintjes naast elkaar liggen heb je binnen de kortste keren een epidemie en dat was dan ook gebeurd. Afijn, inmiddels weten we allemaal wat voor gevolgen een epidemie kan hebben dus het Meisje hield zich netjes aan de voorschriften. Leuk was het niet. Juist zelf verbouwde aardappels zijn zoveel lekkerder dan die uit de winkel. Bovendien heb je met eigen teelt een fijne bonus: een ruime keuze uit aardappelsoorten die je in de winkel niet kunt kopen. Dat maakt moestuinieren nu juist zo de moeite waard.
Gelukkig zijn er genoeg andere manieren te bedenken om toch op kleine schaal aardappels te kweken. Zo kweekte het Meisje aardappels in een pot, bouwde aardappelflats en hing aardappels in hangmanden. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind.
Aardappels uit de moestuin
Maar nu is het dus zover. Ze mag aardappels verbouwen in haar mini moestuin. Uh, tja…. Dan komt toch ineens de twijfel om de hoek kijken. Want welke aardappels kan ze eigenlijk het beste kweken in haar zanderige duingrond? Als je aardappels in een pot zet kun je de grond waarin je kweekt zelf bepalen, maar dat gaat in een echte tuin een stuk lastiger. En hoeveel voeding hebben aardappels eigenlijk nodig? Vragen, vragen, vragen.
Via een collega kreeg ze een voorraadje Frieslanders. Dat is alvast een begin. Frieslanders zijn aardappels die je al vroeg oogst waardoor ze resistent zijn tegen de meeste aardappelziektes. De aardappels zijn geelbruin van kleur en zit tussen bloemig en vast in. Je kunt er dus alle kanten mee op. Bovendien kunnen ze in elke grondsoort gekweekt worden.
Toch is het Meisje nog niet helemaal tevreden. Ze kweekt namelijk ook graag aardappels met een afwijkende kleur en smaak. In een pot is de ratte d’ Ardeche haar absolute favoriet, maar deze aardappel heeft weinig opbrengst op zandgrond. Tja, en omdat je nu eenmaal kweekt voor de oogst, zoekt ze nog even verder. Als iemand een goed idee heeft, dan hoort ze het graag.
Aardappel voeding
Dan nog de voeding. Aardappels kunnen toe met een vrij algemene bemesting. Zelf gebruikt ze daar meestal koemestkorrels voor. Als je in de stad woont is dat het gemakkelijkst. Bovendien kunnen koemestkorrels veel vocht opnemen waardoor de bodemvochtigheid toe neemt. Altijd een goed idee als je op zandgrond tuiniert. Daarnaast wordt voor aardappels aanbevolen om halverwege de groei extra kalium toe te voegen. Dit is belangrijk voor de stofwisseling van de plant en het bevordert de productie van koolhydraten. Extra fijn is dat aardappels zelf ook weer voedingsstoffen in de bodem achterlaten in de vorm van stikstof. Nadat je je aardappels uit de moestuin hebt geoogst kun je daar weer nieuw groen planten dat van deze stikstof kan profiteren. Een fijne win win situatie in een tijdperk waarin we steeds vaker tegenover elkaar staan.
Het is zover, het Meisje kan beginnen. Nu nog even haar blog over het poten van aardappels erop naslaan en dan gaat ze aan de slag.
Wil je meer weten over het kweken van aardappels in een pot? We beschrijven dit uitgebreid in ons boek “Kweken, oogsten, koken en eten” dat je o.a. bij onze uitgever Terra Lannoo kunt bestellen. Marleen van Es is verantwoordelijk voor de schitterende foto’s. Zo ook voor de foto bij dit blog.
Nadeel van aardappels in de moestuin… de ruimte die je kwijt bent.. en hierdoor dus keuzes moet maken wat je niet kunt poten/zaaien? bij ons 1 e keer de aardappels niet in de moestuin? en dus meer ruimte voor de groentes!! Bloemen ook een apart stuk gereserveerd buiten de moestuin? ben benieuwd!