Aardbeien stekken

aardbeien stekken


Het schuurtje is van begin af aan al een strijdtoneel. Mopperend staat het meisje dan ook haar aardbeien te stekken. Verontwaardigd over zoveel onrecht. Ze heeft weer eens het onderspit gedolven. Voor de zoveelste keer.

Het Meisje en de man delen een schuur. Ooit was dit het oude washok, maar met het verplaatsen van de wasmachine ontstond er ruimte. Het Meisje en de man deelden die ruimte beiden anders in. Het Meisje zag het helemaal voor zich. Eindelijk kreeg ze een potteryshed. Een plaats om haar planten te verpotten. Een schuurtje met een groot werkblad. Al haar tuingereedschap bij de hand. Geen gesleep meer met zakken tuinaarde en meststoffen.

De man had een andere droom. Hij had ruimte voor een werkbank. Ruimte om te zagen, te schuren en te timmeren. Ruimte om onderdak te bieden aan zijn gestaag uitbreidende verzameling gereedschap.

Over het doel waren ze het dus al niet eens, maar al pratend vonden ze dat ze de schuur best konden delen. Ze hadden tenslotte allebei een werkbank nodig. Die kwam in het midden. De man kreeg de rechterkant van de schuur tot zijn beschikking. Het meisje de linkerkant. Eind goed. Al goed.

Niet dus. Toen begon de strijd pas goed. De man is geen opruimerig type. Haar werkbank ligt dus altijd vol. Bovendien hebben ze het schuurtje meestal op hetzelfde moment nodig. Omdat de man in het weekend in huis klust. Het meisje in de tuin.

Meestal verliest ze de strijd om de werkbank. Net als nu. Zij kan tenslotte ook buiten haar planten verpotten.

Aardbeien in potten

Grommend staat ze haar aardbeien te stekken aan de tuintafel. Ze kweekt haar aardbeien in potten. Ze is er verdorie ook nog eens laat mee. Juli is er de ideale tijd voor. September is aan de late kant, maar in ieder geval nog ruim voor de winter. Aardbeien zijn dan wel winterhard, maar het voeden van zo’n kinderschare kost natuurlijk kracht. En die kleintjes kun je ook niet buiten laten staan zonder dat ze een aardig wortelstelsel hebben. 

Niet zeuren nu. Aan de slag.

Aardbeien stekken

Aardbeien vormen in de loop van het seizoen nieuwe uitlopers. Dit zijn lange uitlopers met een mini aardbeiplantje eraan. Aan zo’n uitloper kunnen meerdere plantjes hangen.

Gebruik niet alle uitlopers. De plantjes die het dichtst bij de moederplant hangen zijn het sterkst. Dit zijn de beste exemplaren om te gebruiken.

Vul kleine potjes met bemeste tuinaarde. Plant de stek in het potje, terwijl deze nog aan de uitloper vast zit. De mini aardbei maakt nu vanzelf wortels aan. Houd de grond vochtig. Zowel voor moeder als dochter.

Kleine aardbei plantjes

Als het wortelstelsel in het voorjaar goed ontwikkeld is, knipt het Meisje de uitlopers door.

Nu ze zo bezig is wordt ze er gewoon blij van. In het midden staat de trotse moeder aardbei in een grote pot. Haar kleintjes er in een kring omheen. Verbonden door middel van een navelstreng.  Daar raakt ze vertederd van. Week. Ze zal eens een kopje koffie voor de man zetten. Ook al leert hij zo nooit dat zij ook recht heeft op haar plekje in de schuur. Maar ach. Wat zou het. Een nieuwe boekenkast is ook wat waard.

Heb je weinig ruimte en wil je toch veel aardbeien kweken? Dan is dit jouw blog.

een appartementencomplex voor aardbeien
een appartementencomplex voor aardbeien
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *