aardbeien

aardbeien

Het is aardbeien tijd! Nou ja. Nog niet echt. Maar het is wel tijd om je aardbeien te vermeerderen zodat je weer volop kunt oogsten in de zomer. En dus is het aardbeien tijd. Tijd voor nieuwe plantjes. Tijd om de navelstreng door te knippen en de baby’s op eigen benen te laten staan. Dit is het moment om je aardbei te vermeerderen.

Aardbeienplanten vermeerderen

Aardbeienplanten gaan ongeveer 3 jaar mee. Daarna gaat deze achteruit. Gelukkig is de plant heel gemakkelijk te stekken. Als de zomer op zijn hoogst is, verschijnen er lange stengels met blad aan de moederplant. Dit zijn de baby plantjes. Zet deze uitlopers in een potje met aarde en laat hem vast zitten aan de moederplant. Leg er een steen op of prik de scheut vast met een tentharing. Over de winterhardheid van het gewas hoef je je geen zorgen te maken. Aardbeien zijn oersterk.

In het voorjaar is de stengel van de oude plant opgedroogd. Nu is het moment om deze stengel door te knippen. Voilà je nieuwe aardbeiplantje. Gemakkelijk toch?

Aardbeienplanten afschermen

Het Meisje teelt graag aardbeien in pot. Ze is nogal lui aangelegd en vindt het een heel gedoe om aardbeien in de volle grond te kweken. Aardbeien zijn zware vruchten en hangen aan de plant naar beneden. Zodra ze de grond raken beginnen ze te rotten. Om dit proces te voorkomen bescherm je ze door stro op de grond te leggen. Vandaar de Engelse benaming strawberries.

Aan de onderkant bescherm je de oogst voor de grond. Aan de bovenkant voor de vogels, want die weten een rijtje zomerkoninkjes snel te vinden. Het tuinMeisje vindt dat teveel gedoe.

Aardbeien in een pot

In een pot zijn ze veel gemakkelijker te kweken. De oogst hangt langs de pot naar beneden. Rolt nog net je mond niet in.

Denk je erover om dit jaar met het verbouwen van je eigen groen te beginnen? Op je balkon? Begin dan met dit gewas. Je weet niet wat je proeft. Jouw aardbeien zullen de smaak van zomer hebben. Ze zijn als snoepjes zo lekker. Snoepjes van eigen teelt. Zoet en sappig. Jouw aardbeien hebben geen korrel suiker nodig. Zijn zoet genoeg van zichzelf.

Dit in tegenstelling tot de vruchten die je in de supermarkt koopt. Daar kan de grootgrutter niets aan doen. Aardbeien moet je direct eten. Dan zijn ze het lekkerst. Op die snelheid is het logistieke proces van de grootgrutter niet ingericht. De aardbeien die je daar koopt, worden geoogst terwijl ze nog hard zijn. Tijdens het vervoer rijpen ze na. Dat proef je.

Een pot met aardbeienplanten kun je altijd kwijt. Hang een pot naast het keukenraam. Zet een pot naast je voordeur en snoep ervan als je langs loopt. Of een pot naast je stoel op het terras. Scheelt je weer een koekje bij de thee. En over thee gesproken. Van aardbeienblad kun je heerlijke thee zetten die goed is voor de spijsvertering.

Maak het jezelf gemakkelijk en koop nu een mini plantje bij je tuincentrum. Zo heb je gegarandeerd je eigen oogst deze zomer. Als het echt aardbeien tijd is.

Meer over aardbeien?

Als je op zoek bent naar een manier om nog meer aardbeienoogst uit een pot te halen, dan is dit jouw blog.

Heb jij nu het warm wordt ook al zo’n zin in de zomer? Koop dan alvast aardbeien in de supermarkt en maak daar dit snelle aardbeienijs mee. Goed. Er moet een beetje suiker bij, omdat het je eigen zomerkoninkjes niet zijn, maar een kniesoor die daar op let.

5 minuten aardbeien yoghurtijs

5 minuten aardbeien yoghurtijs

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *