AH moestuintje 2018

AH moestuintje 2018

Het lijkt een aflopende zaak. De moestuintjes van Albert Heijn. Gooit Albert zijn moestuinschepje erbij neer? Haakt Albert af? Is hij druk bezig zijn eigen idee om zeep te helpen? Moet de oude voorraad uit het magazijn weggewerkt worden? Het lijkt er op.

Het tuinMeisje vond het destijds een briljant plan om bij je boodschappen moestuinzaadjes mee te geven. De Meisjes moedigen elke actie aan die tot het inzicht leidt, dat het gemakkelijk, leuk en lekker is om zelf groente of kruiden te kweken. Natuurlijk kun je er zuur doen en vraagtekens zetten bij de herkomst van de zaden. Mekkeren over het feit dat de zaden niet biologisch zijn. Maar dat doen De Meisjes niet. Dan zouden ze wel de zure Meisjes heten.

De voordelen van een moestuin

De Meisjes vinden dat je er niet vroeg genoeg mee kunt beginnen om lekker met je handen in de aarde te wroeten. Jouw eigen groente smaakt zoveel beter dan die uit de supermarkt. Bovendien brengt het verbouwen van je eigen groente je dichterbij de natuur. Het maakt je bewust van seizoenen en weersomstandigheden. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je van tuinieren tot rust komt. Hoewel dat voor het tuinMeisje een bijkomstigheid is, is het wel een prettige bijkomstigheid.

Terug naar de grootgrutter. Die kwam een paar jaar geleden met een doordacht plan. Compacte aarde. Zaden geseald in tissuepapier. Potje erbij. Label erbij. Helemaal goed.

Vorig jaar werd er zelfs een app ontwikkeld die helpt bij het kweken van de moestuintjes. Compleet met takenlijst en meldingen die je eraan helpen te herinneren om je plantjes op tijd water te geven, te verpotten of te oogsten. De Meisjes hadden het zelf niet beter kunnen bedenken.

AH moestuintje 2018

Dit jaar is het echter anders. Het AH moestuintje 2018 bestaat nog maar uit vijf verschillende soorten groen: cherrytomaat, wortel, komkommer, radijs en zonnebloem. Volgens het supermarkt concern de moestuintjes die door de klanten het meest gewaardeerd werden. Dat lijkt het Meisje sterk.

Radijs en wortel ontkiemt weliswaar gemakkelijk maar kan niet verplaatst worden en kan dus niet met matje en al in het bakje gezaaid worden. Cherrytomaat en komkommer groeien niet in het Nederlandse klimaat. Hebben een kas nodig. Die zal niet iedereen in de tuin hebben staan. Het Meisje ook niet.

En zonnebloemen? Ja. Die zijn pas echt gemakkelijk. Er hoeft maar een zaadje uit een vetbolletje voor vogels te vallen en het ontkiemt in je tuin. Maar om dat nu een moestuintje te noemen? Klinkt dat zuur? Nee. Dat klinkt als teleurstelling.

Afijn. Het is duidelijk. Het tuinMeisje zet vraagtekens bij de keuze van de klanten. Het lijkt haar sterk dat klanten ervoor kiezen om groente te kiezen die onmogelijk op de manier van de moestuintjes grootgebracht kunnen worden. Werd het misschien een bedreiging? Kweekte Nederland zulk heerlijk groen dat het niet meer in de super werd gekocht? We zullen het nooit weten.

Gelukkig zijn De Meisjes er nog. Zij zullen je blijven inspireren om zelf groente, fruit of kruiden te kweken. Jaar in jaar uit. Totdat ze grijze Meisjes zijn.

Kom jij er meestal halverwege het jaar achter dat je vergeten bent je AH moestuintjes te zaaien? Dan is dit jouw blog. Het tuinMeisje vergeet namelijk ook wel eens wat.

AH moestuintjes vergeten

AH moestuintjes vergeten

 

pinterest

5 Reacties

 1. Linda

  Helemaal mee eens.. en echt jammer van ah.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Zonde hè? Maar wie weet. Volgend jaar biologische moestuintjes. Wij blijven hoop houden.

   Reageren
 2. Denise

  Ik denk dat AH zich met de moestuintjes vooral op kinderen richt. Die houden van makkelijke plantjes zoals radijsjes en worteltjes.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Daar heb je helemaal gelijk in. Radijsjes en worteltjes zijn heel gemakkelijk te kweken, maar niet in de zaadmatjes. Omdat deze zaadjes niet verplant kunnen worden. Wil je ze toch gebruiken? Knip de zaadmatjes dan open en leg elk zaadje in potje of wacht nog even en plant ze later in het jaar in de aarde. Zo heeft het zaadje voldoende ruimte heeft om een volwassen radijs of wortel te worden zonder dat hij verhuisd moet worden.

   Reageren
 3. David

  Beetje oud maar over tomaat e.d.

  Ligt er maar allemaal net aan bv de ligging van de tuin en andere (on)mogelijkheden zoals wel of niet binnen kunnen overwinteren voor meerjarigen. Heb ook geen kas, niet eens een tuin, maar ik groei hier van alles wat hier niet zou groeien, cherry tomaat, stamtomaat, komkommer, aubergine, mediterrane kruiden, physalis en een watermeloen (wel letterlijk eentje, ik laat de plant al z’n puf in 1 stoppen). In totaal zo’n 46 soorten waarvan ‘t merendeel “ongeschikt” :’) Heb meer tomaten dan ik op krijg, 40 komkommers (toen wel uitgeput en meeldauw gevat en weg gehaald), een tiental aubergine enz. en ‘t gaat maar door.
  In een “shit” zomer oké, maar hoe vaak zullen we dat temperatuursgewijs nog hebben met global warming.

  Heb wel ook veel geluk met m’n balkon (of ongeluk als je ‘t als balkon wil gebruiken), het is er niet uit te houden met mooi weer, zuidelijk gericht.

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *