blauwe mais

blauwe mais

Tuinieren is vooral hoop. Hoop dat het gewas op jouw grond goed gedijt. Hoop dat je er op het juiste moment was om water te geven. Hoop dat je voldoende mest hebt gegeven. Hoop dat je oogst niet door anderen verorberd wordt. Hoop dat het weer een beetje meezit. Hoop. En geduld. Ook al zo’n eigenschap waar het tuinMeisje niet over beschikt.

Dit jaar heeft ze voor het eerst mais gekweekt. Prachtige blauwe mais. Popcornmais Sjaman’s Blue. Blauw is dit jaar, evenals paars, het nieuwe groen

Ze moet zeggen. Het ziet er prachtig uit. Mais geeft hoogte aan de moestuin. Lekker robuust. Een tikje stoer. Mooie stevige hoogte ook. Mais blaas je niet zomaar om. Daar houdt het Meisje van.

Mais is een graangewas. Oorspronkelijk afkomstig uit Midden Amerika maar door Columbus meegenomen naar Spanje waar het tot ieders verbazing floreerde. Soms krijg je blijkbaar meer dan waar je op hoopt. Mais is eigenlijk een kolf met zaden. Als je niet zou oogsten zaait mais zichzelf uit. Mais is tweeslachtig. Dit gewas heeft geen vent nodig om bevrucht te kunnen worden. Dat doet mais gewoon lekker zelf. De pluim bovenaan de plant is de mannelijke bloem. De vrouwelijke bloemen zitten in bladoksels. De wind doet de rest.

 

Hoe kweek je mais 

Mais ontkiemt niet bij lage temperaturen. Zaai dus niet al te vroeg. Omdat het grote zaden zijn zaait het Meisje ze buiten voor in toiletrollen. Hier kun je lezen hoe je dat doet. Als het weer een beetje meezit gaat het daarna hard. Mais is een snelle groeier. Omdat mais zichzelf via de wind bevrucht is het handig om mais niet in een rijtje uit te planten maar in een carré. Door de wind belandt het stuifmeel van de mannelijke bloemen namelijk op de stampers van de vrouwelijke bloemen. Als je in een rijtje uitplant, hoeft de wind maar even verkeerd te staan en de mais van de buren wordt bevrucht. Jou met lege handen achterlatend. Dat is niet de bedoeling.

Nadat de stampers van de vrouwelijke vruchten bestoven zijn, rijpt de kolf in de bladoksels. Je ziet hem dikker en dikker worden. Heb je meer dan 3 kolven aan 1 plant? Haal dan de onderste weg. Zo krijgen de overgebleven maiskolven meer voeding en worden ze dikker. Geef wat extra mest en genoeg water. Mais is een hongerig en dorstig type. Zeker op de droge zandgrond waar het tuinMeisje op tuiniert.

Daarna begint het grote wachten. Voelen aan de kolven en weer wachten. Wachten tot de zachte haren van de vrouwelijke vruchten helemaal verdord zijn.

Als je met je nagel op de maiskorrel drukt en er een melkachtig sap uitkomt, is de mais klaar voor de oogst. Het is alleen ontzettend lastig om dit uit te proberen. De zaden zitten goed verstopt achter verschillende lagen schutbladeren.

Normaal gesproken ligt de oogsttijd in de maanden augustus/september. Vanwege de aanhoudende kou aan de kust heeft het Meisje haar mais echter laat gezaaid. Haar mais is dan ook nog niet rijp. Ze wacht nog. Wacht op het juiste moment om te oogsten. En hoopt. Dat haar maiskolven nog rijp worden. Dat ze haar staalblauwe mais ook echt kan proeven. Dat ze er blauwe popcorn van kan maken.

 

pinterest

2 Reacties

  1. Mirjam

    Wat schrijf je dat mooi: “tuinieren is vooral hoop”. En wat is het dan mooi als de hoop werkelijkheid wordt :-). Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehoord van blauwe mais. Lijkt me heel raar blauwe popcorn. Hoop met je mee dat de mais nog rijp zal worden en je hem kan verwerken. Bij ons is het niets geworden met de mais dit jaar helaas. Ze wilden niet groeien. Maar volgend jaar beginnen we er weer hoopvol aan. Het zijn inderdaad prachtige planten!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dank voor je compliment. Dat is inderdaad het grote voordeel van de moestuin.Je kunt altijd weer opnieuw beginnen. Succes volgend jaar.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *