bloemkool met tuinkruidencroutons
Tsja, niet hamsteren werd er gezegd. Het Meisje moet een beetje denken aan die reclame van lang geleden: ‘ik zei nog zo: géén bommetje!’ Want gehamsterd werd er massaal.
En dus had het Meisje het nakijken. Keurig hield ze zich aan het thuisblijfadvies en ging het hamsteren aan haar voorbij. Gelukkig kon ze nog een aantal dagen vooruit met haar verse voorraad en had ze genoeg wc papier, dus geen paniek. Ze moest alleen een beroep op haar creativiteit doen: koken met wat er voor handen is. En dan ook nog de keukenKinderen tevreden houden.
In de eerste dagen bakte ze zelf met het laatste restje meel pita broodjes. Want naast wc papier was er ook geen afbakbroodje meer te krijgen. Na enig argwaan werd het home-made broodje goed bevonden door het oudste keukenKind: smaakt net als uit de supermarkt. Goed, broodje mislukt dus want zou vele malen lekkerder moeten zijn.
En nu, na een week, heeft het meisje alleen nog bloemkool. Verder is er nog wat oud brood en een restje verse kruiden. Ideaal om bloemkool met tuinkruidencroutons te maken. De bloemkool kan geroosterd worden in de oven en het oude brood krijgt nog een hoofdrol in plaats van weggegooid te worden. Zelfs de keukenKinderen zijn dol op bloemkool uit de oven. Het Meisje is benieuwd of al die hamsteraars ook zo smakelijk eten vanavond. Als iemand een lekker recept voor haar heeft met wc papier, droge pasta, hygiëne doekjes en tomatensaus hoort ze dat graag.
bloemkool met tuinkruidencroutons
1 bloemkool in roosjes – olijfolie – grof zeezout – verse peper – 2 sneetjes oud (wit) brood) – 1 teentje knoflook – lekker veel fijngesneden tuinkruiden zoals bijvoorbeeld platte perselie, tijm, oregano, rozemarijn – zest en sap van 1 biologische citroen. Heb je geen verse tuinkruiden dan kunnen gedroogde ook heel goed !
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bloemkoolroosjes zout en peper in een kom, besprenkel met de olijfolie. Meng zodat alle bloemkoolroosjes bedekt zijn met een laagje olie.
Bekleed een bakblik met bakpapier. Spreid de bloemkool erover uit. Rooster de groente in ongeveer 25 minuten goudgeel en knapperig. Draai halverwege de tijd de roosjes even om.
Terwijl de bloemkool in de oven roostert maak je de tuinkruidencroutons. Doe in de blender het brood samen met knoflook en een beetje zout en peper. Pulse totdat je grove kruimels hebt. Verhit in een koekenpannetje een flinke scheut olijfolie. Bak de croutons in 3 tot 6 minuten goud en knapperig. Laat afkoelen en roer er dan de kruiden en de citroen zest doorheen.
Als de bloemkool goud en gaar is bespreken je ‘m met wat citroensap en bestrooi met de croutons.
Omdat je bloemkool goed kunt bewaren is het een uitstekende groente om te hamsteren. Maak dan ook eens deze bloemkoolmuffins-met-parmezaan