boerenwormkruid

boerenwormkruid

Dat klinkt echt helemaal niet aantrekkelijk. Boerenwormkruid. Iets met boeren en wormen? Of erger nog, boeren ontwormen? Bestaan er misschien wormen die alleen in boerengebied voorkomen? Het tuinMeisje had er nog nooit van gehoord. Van boerenwormkruid. Toch kreeg ze het van alle kanten aangeraden: als je begint met een moestuin, plant dan boerenwormkruid. Zo gezegd, zo gedaan. Soms luistert het Meisje nu eenmaal heel goed, terwijl ze zich later afvraagt of dat nu wel zo verstandig was. Soms luistert ze helemaal niet, terwijl dat achteraf heel verstandig zou zijn geweest. Ze wacht nog even af welke kant het balletje dit keer op gaat rollen.

De zaailingen komen in ieder geval netjes op. Het Meisje vindt het altijd een wonder dat zo’n miniem plantje in een mum van tijd uitgroeit tot een gewas op heuphoogte.

Maar ja, boerenwormkruid. Toch maar internet erop nageslagen. Ze is nieuwsgierig geworden en wil weten hoe het zit met de naamgeving van deze plant. Het tuinMeisje zat er niet ver naast. Boerenwormkruid bevat een gif dat spoel- en lintwormen doodt. Fijn, maar daar heeft het Meisje nog nooit last van gehad. Ze raadpleegt haar tuinboeken. Als iedere moestuinier dit gewas aanraadt, moet het toch op de tuin ook ergens goed voor zijn? Gelukkig. De pluspunten buitelen over elkaar heen:

  • Boerenwormkruid verjaagt vlooien en vliegen. Dat is alvast goed om te weten met een grote zwart/witte kater in huis.
  • Boerenwormkruid verjaagt mieren en muizen. Hm. Ze heeft geen mieren in huis en voor muizen is ze helemaal niet bang.
  • Boerenwormkruid houd muggen op afstand. Now we’re talking. Als er iemand in huis door muggen gebeten wordt dan is dat het tuinMeisje wel.
  • Boerenwormkruid trekt lieveheersbeestjes aan. Hoera. Dat is goed nieuws. Lieveheersbeestjes eten namelijk luizen. Het balletje lijkt de goede kant op te rollen.
  • Boerenwormkruid slaat kalium in de grond op, bovendien zorgt het kruid op je composthoop voor extra kalium in je compost. Het tuinMeisje begint te snappen waarom deze plant aangeraden werd op de biologische moestuincursus.
  • Van boerenwormkruid gier maken tegen kool- en wortelvliegen? Ai. Dat ziet het Meisje zich nog niet zo snel doen. Zelf gier maken is namelijk een stinkend klusje.

Het tuinMeisje kijkt nog eens goed naar het plaatje op het zaaizakje. Ineens weet ze het weer. Ze had vroeger gedroogd boerenwormkruid op haar slaapkamer hangen omdat ze die bolle gele bloemhoofdjes zo schattig vond. Nu herinnert ze zich eveneens dat de bloemen naar kamfer roken. Brrr. Ze weet nog niet zo zeker of het balletje wel de goede kant op is gerold. Misschien was het eigenwijs negeren van goede raad, dit keer beter geweest.

 

 

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *