borago

borago

Het Meisje heeft een hondenbaan. Nou ja eigenlijk vindt ze dat nooit. Vindt ze dat alleen als ze het zo druk heeft dat van voren niet meer weet dat ze van achteren leeft. En anderen dan ook nog eens niet meewerken. Nog meer van haar vragen. En zij weer eens geen nee kan zeggen. Als ze tussen de verschillende belangen van werkgevers en werknemers, even het evenwicht niet meer weet te vinden. In ieder geval niet in haar eigen leven. Waardoor ze geen tijd meer heeft voor haar tuin. En dat deze tuin haar daar dagelijks op wijst doordat het gezaaide groen niet ontkiemt maar het ongeplande onkruid weelderig tiert. Nou ja. Dat dus.

Onkruid in haar hoofd. Onkruid in de tuin. Dat is zo’n beetje de situatie. Laat zij nu de enige zijn die deze situatie kan veranderen.

Op naar de moestuin dan toch maar. Ook al wachten er duizend andere taken. Van tuinieren komt ze tot rust. Vergeet ze de tijd. Lekker een beetje met haar handen in de aarde wroeten. Onkruid uit trekken kan ook heel zen zijn.

Aangekomen bij de derde moestuinbak ontdekt ze dat ze wel heel veel van dezelfde zaailingen heeft staan. De borago heeft van haar afwezigheid genoten. Zich uitgebreid tot een veld met harig lichtgrijs blad. Normaal gesproken zou het tuinMeisje deze expansiedrift meteen een halt toeroepen. Maar nu ze toch geen tijd heeft is dit misschien wel een oplossing. Wat is er eigenlijk mis met een moestuin vol borago?

Borago

Borago bloeit prachtig. De bloemetjes zijn eetbaar. Een feest op het bord, dit azuurblauwe stervormige bloempje. Een klein beetje zoet. Een hint van komkommer. Vandaar de Nederlandse benaming komkommerkruid. Zeker niet verkeerd.

Maar zoveel? Moet ze dan elke dag haar gerechten versieren met blauwe bloemetjes? De borago bloeit een maand of vier. De Man van de Moestuin ziet haar aankomen. Een drankje versieren door de bloemetjes in te vriezen in een ijsblokje. Ook leuk, maar niet voldoende. Ze moet op zoek naar andere manieren om door haar borago heen zien te komen.

Het blad van borago

Internet biedt uitkomst. Borago werkt positief op het humeur. Nou dat kan ze wel gebruiken. Hé wat leest ze daar? Het blad van borago is ook eetbaar. Het blad? Dat is nogal overtollig behaard. Ziet er een beetje eng uit van dichtbij. Het tuinMeisje durft het bijna niet aan. Voorzichtig steekt ze een blad in haar mond. Lekker! Ook die lichte hint van komkommer, maar bovenal, de beharing voelt ze niet in haar mond.

Dat had ze niet verwacht. Prima te gebruiken in de keuken dus. Ze wacht eerst de mooie bloemen nog even af, maar daarna gaat de borago met blad en al naar het keukenMeisje. Die verzint er vast een creatief recept mee. Als ze tenminste niet teveel last van stress heeft.

Ben je op zoek naar een gerecht waarin de bloemen van borago uitstekend tot hun recht komen? Zowel qua kleur als qua smaak? Lees dan dit blog eens.

komkommer gazpacho

komkommer gazpacho

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *