broccoli

broccoli

Als De Meisjes over broccoli gaan schrijven zou je kunnen denken dat ze daar allerlei gezondheidsaspecten aan hangen. Dat doen ze niet. Daarvoor hebben De Meisjes niet genoeg verstand van voeding. Daar zijn ze eerlijk over. Ze houden gewoon van lekker eten. Jazeker, ze eten graag groen uit eigen tuin en als er niets te oogsten valt dan eten ze biologisch maar dat is vooral omdat de smaak zoveel beter is. Gezonder? Daar moeten anderen maar over oordelen.

In tegenstelling tot veel zelfbenoemde voedselexperts op het wereldwijde web houden ze niet van dogma’s. Ze zullen je dus nooit van hun visie op gezond eten proberen te overtuigen. En al helemaal niet meegaan met de trend om eten met angst te omgeven. Eten moet juist een feestje zijn. Voor je smaakpapillen, voor je ogen, voor je neus. Eet wat je lekker vind, maar alles met mate. Zeiden onze moeders dat niet al?

Gelukkig sluiten de nieuwe richtlijnen van het voedingscentrum hier goed bij aan. Eet meer groen en meer bonen. Dat klinkt De Meisjes als muziek in de oren. Zij zijn er dol op.

Goed, genoeg met het vingertje in de lucht gezwaaid. Met de vingers in de aarde, want het is tijd om broccoli te oogsten. Eerder beschreef het keukenMeisje al hoe je overheerlijke broccoliburgers maakt. Nu is de teelt van broccoli aan de beurt. Het tuinMeisje kweekt broccoli in potten en dat ziet er heel gezellig uit, maar gemakkelijk is het niet. Vorig jaar had het tuinMeisje rode broccoli. Prachtig om te zien, maar het werd niks. Dit jaar is ze weer de gewone groene gaan kweken. Het blijft echter een moeizaam proces. Broccoli heeft veel mest en veel water nodig. Dat laatste kwam dit jaar voldoende uit de hemel en toch was het geen geweldig broccoli jaar. Teveel zon of te weinig zon, aangevreten planten: broccoli is lastig en je krijgt er geen megagrote opbrengst van. Dat mag de pret echter niet drukken. Daarvoor is deze plant veel te lekker. Wist je dat je van broccoli de bloemknoppen eet? Dat is dan ook de reden dat je bij broccoli het moment van oogsten goed uit moet kienen. Je oogst niet alle bloemhoofdjes tegelijk. Begin met de hoofdsteel en als er zijstelen aan je broccoli zitten dan oogst je die later. Ben je te laat? Dan schiet de bloemknop in bloei en is de meeste smaak ervan af. Het voordeel is dan dat je weer zaad hebt voor het volgende jaar. Dan kun je weer opnieuw planten. Volgend jaar gaat het tuinMeisje de broccoli in de volle grond zaaien. Eens kijken hoe dat gaat, want zonder broccoli kunnen De Meisjes niet, het schijnt namelijk heel gezond te zijn…..hebben ze ergens gelezen.

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *