lam met gremolata van sinaasappel en rozemarijn

lam met gremolata van sinaasappel en rozemarijn

Gremolata…gremolata.. wat is dat eigenlijk dacht het Meisje? Komt het notabene ook nog uit de Italiaanse keuken, en het keukenMeisje weet van niets! Doorgaans gebruikt men bij deze op-leuker de zeste van een citroen met peterselie en olie. Je smeert daar dan vlees of vis mee in waardoor je eten net wat meer sjeu krijgt. Ah, nu ging er een lampje branden bij het Meisje. Ze kent wel, zij noemt het een sausje, gehakte peterselie en knoflook met een snufje zout en wat citroensap. Aangemaakt met wat goede olijfolie serveert ze dit bij vele visgerechten. Gegrilde sardientjes bijvoorbeeld of gewoon een ander stukje gegrilde witvis. Als eerste kennis mee gemaakt in een Italiaans dorp. Misschien dat de plaatselijke bevolking het woordje ‘gremolata’ niet gebruikte. Het Italiaans kent immers vele dialecten. Omdat de Italianen doorgaans erg standvastig zijn wat er in een gerecht mag of moet zitten voordat het de naam daarvan mag dragen, is het nog maar de vraag of we het hier over gremolata hebben. Die Italianen zijn in sommige zaken een strikt volkje. Maar toch besloot het Meisje om eens ‘ out of the box’ te denken: ze maakte lam met gremolata van sinaasappel en rozemarijn. Sinaasappelschil is eigenlijk erg ondergewaardeerd in haar keuken bedenkt het Meisje zich ineens. Zij gebruikt veel gemakkelijker de citroen, terwijl de olie van de sinaasappelschil zo vol van aroma is! Ze gaat de sinaasappel vaker pakken belooft ze zichzelf. Als laatste wil het Meisje ook nog even aanstippen dat zo’n gremolata ook nog in een handomdraai gemaakt is. Het geeft je eten net een bijzonder tintje, meer smaak, meer aandacht en een beter plaatje!

Dit heb je nodig voor de gremolata:

2 biologische sinaasappels – 2 kleine teentjes knoflook – 3 takjes rozemarijn – goede olijfolie – 1/2 bosje peterselie

Was de sinaasappels en rasp de schil eraf. Pers de teentjes knoflook uit.hak de naaldjes van de rozemarijn fijn. Komt de rozemarijn uit je tuin dan eerst even wassen en droogdeppen. Hak de peterselie ook fijn en meng alle ingrediënten in een kom met de olijfolie, even kijken hoe dik de gremolata moet worden maar ongeveer een eetlepel of zes olie gebruik je wel. Maak verder op smaak met zout en peper.

Als je net als het Meisje lamskarbonaadjes hebt, dep je die droog en grill je ze in een hete pan voor 2 minuten per kant. Bestrooi met peper en zout en serveer met de gremolata.

Lekker met aardappeltjes uit de oven en gepofte knoflook of met couscous.

 

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: kerst vieren met de Meisjes, deel 1 - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *