vijg snoeien

vijg snoeien

Wat is de herfst toch een prachtig seizoen. Deze herfst in het bijzonder. Die prachtige warme kleuren in alle tinten geel, groen, oranje of rood. Zelfs bruin blad ziet er nu decoratief uit. Een van de eerste planten die zijn blad laat vallen is vaak de vijg. Dat betekent dat er werk aan de winkel is. Je vijg gaat in winterslaap en dat is het beste moment om hem te snoeien.

Snoeien op een later tijdstip kan ook, maar dan scheidt hij uit de takken en de stam een melkachtig sap af. Hij bloedt. Dit ‘bloed’ irriteert op je huid dus waarom zou je het jezelf moeilijk maken.

Je hoeft overigens niet te snoeien, maar dan krijg je een totaal uit de krachten gegroeid stakerig ding in je tuin, want een vijg heeft een bizarre groeikracht. Een meter per jaar is niets voor een vijg. Ook leuk zo’n snel boompje, maar voor je het weet heb je een boom van 10 meter in de tuin staan die geen enkele vrucht draagt.

Daar kan het Meisje over mee praten. Die is jarenlang blij geweest met alleen maar blad Wil jij dit niet, dan zit er maar 1 ding op: snoeien. Dit snoeien dien je met enige aandacht te doen.

Vijg snoeien

Wil je net als het tuinMeisje een vijgenboom, die de hoogte ingaat, zorg er dan eerst voor dat je vijg een stam krijgt. Zoek een mooie rechtopgaande tak uit en laat die staan. Alle andere takken snoei je weg. In het voorjaar verschijnen er weer nieuwe takken. Deze takken kort je in de jaren daarop iedere keer voor de helft in. Zorg er daarbij voor dat je daar snoeit waar een knop naar buiten groeit. Zo moet je na een jaar of vier een boompje krijgen met een open kroon. Vijgen houden namelijk, net als het tuinMeisje, van zonnebaden en door het bladerdek open te snoeien krijgen de vijgen meer zon. Hoezeer het tuinMeisje op dit moment vreemd genoeg alweer verlangt naar de zon, in een land met alleen maar zon zou ze toch niet willen wonen. Dan zou ze de seizoenen vreselijk missen.

pinterest

4 Reacties

 1. Inge

  Ha, thanks! Ik deed altijd maar wat met mijn vijg. Maar nu ga ik er toch eens goed voor staan om op de juiste manier te snoeien.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hoi Inge, Het is de moeite waard. Onze vijgenopbrengst is verveelvoudigd. Succes met snoeien.

   Reageren
 2. Henny

  Kan ik mijn vijgenboompje ook in november snoeien ? ik heb hem in de achtertuin staan

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Normaal gesproken wel, maar het is nu nog vrij warm. Je kunt het vrij gemakkelijk testen. Snoei eerst een klein takje af. ALs er melkachtig wit sap uit het wondje vloeit, dan is de sapstroom nog niet tot stand gekomen en zou ik nog even wachten.
   Succes!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *