vijg snoeien

vijg snoeien

Wat is de herfst toch een prachtig seizoen. Deze herfst in het bijzonder. Die prachtige warme kleuren in alle tinten geel, groen, oranje of rood. Zelfs bruin blad ziet er nu decoratief uit. Een van de eerste planten die zijn blad laat vallen is vaak de vijg. Dat betekent dat er werk aan de winkel is. Je vijg gaat in winterslaap en dat is het beste moment om hem te snoeien.

Snoeien op een later tijdstip kan ook, maar dan scheidt hij uit de takken en de stam een melkachtig sap af. Hij bloedt. Dit ‘bloed’ irriteert op je huid dus waarom zou je het jezelf moeilijk maken.

Je hoeft overigens niet te snoeien, maar dan krijg je een totaal uit de krachten gegroeid stakerig ding in je tuin, want een vijg heeft een bizarre groeikracht. Een meter per jaar is niets voor een vijg. Ook leuk zo’n snel boompje, maar voor je het weet heb je een boom van 10 meter in de tuin staan die geen enkele vrucht draagt.

Daar kan het Meisje over mee praten. Die is jarenlang blij geweest met alleen maar blad Wil jij dit niet, dan zit er maar 1 ding op: snoeien. Dit snoeien dien je met enige aandacht te doen.

Vijg snoeien

Wil je net als het tuinMeisje een vijgenboom, die de hoogte ingaat, zorg er dan eerst voor dat je vijg een stam krijgt. Zoek een mooie rechtopgaande tak uit en laat die staan. Alle andere takken snoei je weg. In het voorjaar verschijnen er weer nieuwe takken. Deze takken kort je in de jaren daarop iedere keer voor de helft in. Zorg er daarbij voor dat je daar snoeit waar een knop naar buiten groeit. Zo moet je na een jaar of vier een boompje krijgen met een open kroon. Vijgen houden namelijk, net als het tuinMeisje, van zonnebaden en door het bladerdek open te snoeien krijgen de vijgen meer zon. Hoezeer het tuinMeisje op dit moment vreemd genoeg alweer verlangt naar de zon, in een land met alleen maar zon zou ze toch niet willen wonen. Dan zou ze de seizoenen vreselijk missen.

Je kunt je vijgenboom in de winter ook nog rigoureuzer snoeien als je weinig ruimte in je tuin hebt. Hoe je dat doet dat lees je in dit blog.

vijgenboom snoeien in de winter
vijgenboom snoeien in de winter
pinterest

14 Reacties

  1. Inge

    Ha, thanks! Ik deed altijd maar wat met mijn vijg. Maar nu ga ik er toch eens goed voor staan om op de juiste manier te snoeien.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hoi Inge, Het is de moeite waard. Onze vijgenopbrengst is verveelvoudigd. Succes met snoeien.

      Reageren
  2. Henny

    Kan ik mijn vijgenboompje ook in november snoeien ? ik heb hem in de achtertuin staan

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Normaal gesproken wel, maar het is nu nog vrij warm. Je kunt het vrij gemakkelijk testen. Snoei eerst een klein takje af. ALs er melkachtig wit sap uit het wondje vloeit, dan is de sapstroom nog niet tot stand gekomen en zou ik nog even wachten.
      Succes!

      Reageren
      1. Natasja

        Je bedoelt dat de sapstroom dan nog niet ‘in ruste’ is, neem ik aan.

        Reageren
        1. Reny (Auteur bericht)

          Klopt!

          Reageren
  3. Peter

    Graag wil ik van je vernemen of ik de vijgenboom kan scheuren.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      We hebben het nog nooit geprobeerd, maar bij de meeste struiken kan dit, dus we zouden het bij de vijg wel aandurven. Houd er wel rekening mee dat de vijg een enorm wortelstelsel heeft dus het kan wel een klusje worden.

      Reageren
  4. R.v.d.Kolk

    Is het normaal dat het blad geel wordt?
    En wanneer kun je weten dat de vijg rijp is.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Het blad wordt in de herfst geel en sterft af, maar daar is het nu nog te vroeg voor. Het kan zijn dat de vijg te droog is, hoewel hij tegen heel wat droogte kan.
      Je kunt het voelen als een vijg rijp is, maar je kunt het ook zien. Aan de onderkant zit een klein rondje. Als dat rondje open gaat staan is de vijg rijp. Eet smakelijk!

      Reageren
  5. Anne

    Onze bladeren zie nu ook geel en vallen af. Eerste maal vijgenboom in onze tuin, in volle grond, en dus helaas geen ervaring mee.
    Dus dit is normaal naar ik begrijp dan?
    Idealiter snoeien in welke maand dan best?
    Bedankt voor dit top artikel alvast!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Het is heel normaal dat het blad van de boom afvalt en het duurt ook heel lang voordat de bladeren weer aan de bomen verschijnen. Dan is het zeker al mei! Snoeien doe je het beste als de boom in winterslaap is. December, januari en februari zijn hier goede maanden voor.

      Reageren
  6. Marleen

    Hallo ik heb een grote vijgenboom maar er hangen allemaal kleintjes aan moet ik die er af doen of kan ik er nog iets mee maken gr

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hoi Marleen, als ze heel klein zijn (formaat knikker) kun je ze laten hangen. Dit kan je 1e oogst van volgend jaar worden. Als ze al een klein vijgje vormen, dan kun je ze er beter vanaf halen en er iets lekker mee maken. Op onze site staat een lekker recept voor gekonfijte vijgen. Als je ze laat hangen vallen ze in de winter toch van de boom af. Succes!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin