chilipeper drogen

chilipeper drogen

Tja dat heb je ervan. Schrijven De Meisjes de ene week nog dat ze altijd zulke positieve reacties krijgen op hun schrijfstijl. Komt er commentaar. Uit onverwachtse hoek.

Het tuinMeisje was met een vriendin op stap. Af en toe spreken ze samen een dagje af om even los te komen van de hectiek van de dag, zich te laten verwennen, bij te kletsen of wereldproblemen op te lossen. Het tuinMeisje is een schrijfMeisje, maar deze vriendin is een schrijfKoningin. Juist van deze Koningin kreeg het Meisje kritiek. Ja ja, allemaal wel leuk geschreven, geestig ook, maar er staat te weinig informatie in. Au!

Het tuinMeisje dacht aan ontvrienden, maar dat is in de echte wereld toch een stuk lastiger dan in de digitale. Bovendien was deze vriendin daar te dierbaar voor. Er moest dus op professionele wijze omgegaan worden met deze kritiek. Niet reageren als aangeschoten wild. Niet persoonlijk opvatten, niet in de verdediging gaan en zeker niet schelden of nare dingen zeggen. Ze kon zich nog net inhouden.

Na een paar dagen vroeg ze zich af of deze kritiek waardevol was. Ja natuurlijk. Hoe vervelend dan ook. De Meisjes kiezen ervoor om hun informatie laagdrempelig aan te bieden. Blijkbaar wint de toegankelijkheid het dan soms van de informatie.

Mismoedig knipte het Meisje een chilipeper uit haar ketting met pepers. Wacht eens even. Chilipeper. Daar had ze best wat over te vertellen.

Scovilleschaal

Er zijn botanisch gezien grote verschillen tussen de pepers. Dat verklaart ook het verschil in pittigheid. Als je gewend bent aan rode chilipepers en je doet per ongeluk een madame Jeanette in je recept dan weet je meteen wat het Meisje bedoelt. Heet, heter, heetst. Er bestaat zelfs een schaal die aangeeft hoe scherp de peper is: de Scovilleschaal. Ze zoekt meteen even op of meneer Scoville deze pepers allemaal zelf geprobeerd heeft. Niet dus. Jammer.

Het Meisje kweekt meestal chilipeper. Die kan ze qua hitte nog net aan. Vorig jaar heeft ze haar pepers voor het eerst gedroogd.

Chilipeper drogen

Als het mooi zonnig weer is kun je ze aan een draad rijgen en op een droge warme plaats hangen. Je kent deze kettingen vast wel van vakanties in zuidelijke oorden. In ons klimaat kun je chilipeper drogen in de oven. Daar zijn speciale ovens voor. Als je deze niet hebt, net als het Meisje, dan kun je ook een gewone oven gebruiken. Je hebt iets meer geduld nodig, maar je kunt zo nog jaren genieten van je eigen oogst.

Verwarm de oven op ongeveer 50 graden. Spreid de chilipeper uit over een rooster en schuif het rooster in de oven. Sluit de oven niet helemaal. Het Meisje klemt een pollepel tussen de deur van de oven. Na een uur of 6 zie je dat de pepers droog worden. Haal ze uit de oven als ze bros aanvoelen, maar voordat ze zwart zijn.

En de plant zelf? Die overleeft Nederlandse winters meestal niet. Als je chilipeper in een pot kweekt kun deze ‘s winters naar binnen halen en op een zonnige plaats in de kamer zetten.

Volgend jaar een nieuwe soort proberen is natuurlijk ook een optie.

Houd je wel van een beetje pittig? Maak dan eens je eigen sambal van aardappel en gele peper

sambal van aardappel en gele peper

sambal van aardappel en gele peper

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin