cosmea in de moestuin

cosmea in de moestuin

Voordat het tuinMeisje ging moestuinieren had het Meisje alleen een siertuin. Ooit is ze als klein meisje bij haar vader in de tuin begonnen met een hoekje van de tuin. Toen ze vele jaren later haar eigen huis kocht, met daarbij een best aardige stadstuin, heeft het tuinieren haar niet meer losgelaten. Of andersom. Er wordt van alles naar de tuin gesleept, geplant en vervolgens weer verplant. Er word geëxperimenteerd, wat veel inzichten oplevert, maar als bijkomend nadeel heeft dat veel planten het loodje leggen omdat het tuinMeisje nogal ongeduldig is. Elke 4 of 5 jaar gaat de tuin weer volledig op de schop om opnieuw ontworpen te worden. Er zijn echter planten die zeker 4 jaar nodig hebben om tot wasdom te komen. Dat is dus pech. Voor de plant en voor het tuinMeisje.

Bij moestuinieren heeft ze daar gelukkig geen last van. Bijna alle groente is 1-jarig. Als er iets mislukt is er het volgende jaar altijd weer een nieuwe kans. Combinaties van groen die haar niet aanstaan, wisselt ze gewoon het volgende jaar weer. Wat een zaligheid. Bij het moestuinieren heeft het tuinMeisje twee uitgangspunten uit de siertuin meegenomen. Alle planten moeten iets bijzonders hebben en ze dienen onderling leuk met elkaar te combineren vanwege de esthetiek.

Esthetiek in de moestuin

Sinds dit jaar is het tuinMeisje verslingerd aan de cosmea in de moestuin. De witte. Officieel: cosmea bipinnatus purity. Wat een ideale plant. 8 Bloemblaadjes van het witste wit. Een geel hartje en zwarte meeldraden. Een plaatje dat in de tuin overal tussen gezet kan worden en bloeit van juni tot ver in oktober. Hij wordt ongeveer 1,20 hoog en heeft appeltjesgroen ragfijn blad. Het allermooiste is echter de instant zonneschijn die cosmea uitstraalt. Kijk op een druilerige dag naar je cosmea en je hele dag is weer goed. Wil je cosmea in een vaas? Daar doen ze het ook uitstekend. Knippen stimuleert de aanmaak van nieuwe bloemen en daar komen weer bijen op af. Een duidelijke win/win situatie. Maar weet je wat het allerleukste is? Ze zijn eetbaar. Nou ja, je proeft er niet zoveel van maar op je bordje, bij het voorgerecht, doen ze hetzelfde als in de tuin. Zorgen voor instant blijheid voor jou en je gasten.

Witte cosmea kweken

Het kweken van cosmea is niet ingewikkeld. In maart kun je ze al voorzaaien in een klein kasje of onder ander glas wat je hebt. Doe dit op een vensterbank in het volle licht want de zaadjes hebben een temperatuur van ruim 20 graden nodig om te ontkiemen. Zodra de eerste echte blaadjes eraan zitten (die komen na de eerste twee kiemblaadjes) plant je de cosmea over in een grotere pot. Als de kans op nachtvorst is verkeken zet je de plant in je tuin. Of dat nu een siertuin of een moestuin is maakt niet uit. Heerlijk zoveel flexibiliteit.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *