vijgen op port, lekker voor in de wintermaanden

vijgen op port, lekker voor in de wintermaanden

Stel nou dat het keukenMeisje wél een boerenMeisje was geweest. Dat ze bijvoorbeeld op het platteland woonde. Je weet wel, in zo’n Astrid Lindgren omgeving. Met zo’n mooie boerderij met een houten schuur en een grote hooiberg waar de kinderen in kunnen ravotten. Want in de fantasie van het Meisje hoort niet een moderne veehouderij, nee het moet romantischer. Maar goed, stel nou dat. Dan had het Meisje een hele grote schuur gehad en een bijkeuken. Al die ruimte zou ze vullen met allerlei lekkers. Potten vol tomatensaus, jams van allerlei vruchten. Diverse soorten groentes uit de eigen moestuin. Strengen uien en knoflook hingen mooi te wezen tot gebruik en in de hoek van de schuur lag een grote berg appels. In de fantasie van het Meisje mislukt geen enkele oogst en groeien alle gewassen in het klimaat rondom de fantasie -boerderij. En iedereen is aardig, de zon schijnt altijd en er is genoeg wijn. Maar ook het keukenMeisje heeft niet altijd zin in wijn. Nee, echt niet. Daarom heeft ze nu al een voorraad lekkers gemaakt: een paar kleine potjes met vijgen op port, lekker voor in de wintermaanden. Als het donker en koud is wil je iets verwarmends toch? Mocht het Meisje nu meer ruimte en meer vruchten hebben, dan zou ze potten vol maken van deze lekkernij. Het is namelijk ook heel simpel om te maken, vooropgesteld dat je de port gewoon koopt natuurlijk. Het enige wat je extra nodig hebt is een beetje geduld. Maak de vijgen nu in, dan zijn ze in december klaar. Tot die tijd kun je af en toe de deksel openen om alvast het aroma op te snuiven voor een beetje voorpret!

Dit heb je nodig voor een weckpot van 1 liter:

de weckpot zelf – ongeveer 6 verse vijgen – 2 kaneelstokjes – 3 kruidnagels – 1 vanillestokje –  schil van halve sinaasappel – 400 gram suiker – Port (Het meisje gebruikt Tawney port, deze is minder zoet dan Ruby port. Maar het kan allebei. Als extra smaakmaker kun je er nog een klein scheutje rum bijdoen.).

Snij de vijgen aan de bovenkant kruislings in en doe ze in de weckpot met de specerijen. Giet de suiker er over heen en vul daarna af met de port. Zet de pot op een zonnige plek en schudt elke dag even tot de suiker is opgelost. Laat minimaal 8 weken staan voor een lekker likeurtje.

pinterest

41 Reacties

 1. kim Beentjes

  Gisteren na lang wachten geproefd, heerlijk was t wachten waard!

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Wat leuk Kim, dat je deze ook gemaakt hebt. Die van de Meisjes staan nog in de port, het keukenMeisje vindt ze namelijk zo lekker dat ze bang is om ze te gaan eten want dan gaan ze op! Volgend jaar maken we er meer!

   Reageren
  2. Wendy

   Ik heb een vraag. Ik heb een weckpot gehaald om dit leuke recept in te proberen, maar deze blijft een beetje lekken (bij schudden of omkeren) dus is niet 100% luchtdicht. Is 100% luchtdicht nodig voor het maken van de port vijgen likeur of is ‘gewoon’ afgesloten goed genoeg?

   Reageren
   1. Amber (Auteur bericht)

    Hi Wendy,

    het is echt beter om een goed sluitende pot te hebben! Succes,

    De Meisjes

    Reageren
   2. Bert

    Dat lekken werd waarschijnlijk veroorzaakt door een paar korreltjes suiker. Had ik ook. De rand en de elastische band goed schoongemaakt en sluit nu goe af.
    Ben benieuwd hoe het over een paar maanden smaakt.

    Reageren
 2. Dita

  oh oh wat zou ik fout gedaan hebben…. de port komt bij sommige weckpotten doorlekken, ik zag het doordat grote aantallen dronke fruitvliegjes een feestje vierden. Weet iemand wat ik moet doen of kan ik nu alles weggooien.., dat zou jammer zijn.

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   O Dita, dat klinkt inderdaad niet goed. Eigenlijk weet ik niet wat er mis gegaan is. Is het alcoholpercentage hoog genoeg, en sluit de rubberen vind de weckpot goed af? Je kunt proeven of de port nog lekker is maar dat denk ik wel.Eventueel overdoen in andere potten? Succes.. en laat het weten als je erachter bent wat er mis ging..

   Reageren
 3. Gea

  Vanavond deed ik de deksel van de wekpot en toen leek het alsof het iets bruisde. Zou het kunnen gaan gisten.? Ik had niet helemaal het recept gevolgd. Alleen maar de vijgen in de port gedaan en de deksel erop. Of is het nu verprutst? Hoop van niet.

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   O Gea, dat klinkt inderdaad niet goed. De vijgen stonden wel helemaal onder de port? Je had er wel suiker bij gedaan? Anders zou ik het niet weten.

   Reageren
 4. Werner

  Hoi. Ik wil dit ook gaan proberen. Maar moet de weckpot dan niet ook verwarmd worden?

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Nee hoor dat hoeft niet. Gewoon zorgen dat je port een goed alcoholpercentage heeft en dat de vijgen helemaal onder drank staan. En dan geduld hebben…

   Reageren
 5. Juliette

  Hoi, kan je het ook met witte port maken?

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   natuurlijk kan dat! Witte port is wat frisser dan rode port en de vijgen zullen dan ook een andere smaak krijgen. Maar zeker niet minder lekker! Misschien lekker met wat extra vanille en kardemom? Steranijs zou ik weglaten in deze, maar alles is een kwestie van smaak. Succes& plezier !

   Reageren
   1. Esther

    Steranijs? dat geef je niet aan je recept. Ik begrijp dat er bij het orginele recept ook steranijs bij moet?

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

     je kunt er eigenlijk alle soorten specerijen indoen. Nooit teveel steranijs, dat is wat heftig. Wij kijken meestal wat er in huis is: kaneel, vanille en kruidnagel zijn altijd de basis.

     Reageren
 6. Martine

  Hoi meisjes,
  Ik heb de vijgen afgelopen maandag in een weckpot gedaan. Heb nu ook het idee dat het iets gaat gisten. Kan dit komen omdat ik 250 gr. suiker heb gebruikt? 400 gr. vond ik wel heel erg veel… Verder heb ik er wel voldoende port overheen gegoten, maar drijven de vijgen naar boven en steken er een paar boven de port uit.
  Valt er in dit vroege stadium nog wat te redden? Andere weckpot, overgieten en opnieuw extra suiker toevoegen en afvullen?
  Ben benieuwd naar jullie reactie,
  Martine

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Martine,

   wat naar dat je drank gaat gisten. Het heeft in dit geval niets met de suiker te maken. Waarschijnlijk kwam het omdat er lucht in de weckpot zat. Het fruit kan dan naar boven komen drijven en dan gaan gisten.
   We weten eigenlijk niet of er iets anders helpt dan zeven en voldoende alcohol toevoegen zodat alles onder komt te staan. Dit mag ook rode wijn zijn.

   Laat je nog even weten wat je gedaan hebt en of het geholpen heeft?
   Liefs, de Meisjes

   Reageren
 7. Truus

  Wat doe ik met de vijgen nadat ze gezeefd zijn ??

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Truus,

   Erin laten!! De vijgen zijn heerlijk, laat ze lekker in de port staan. Serveer de vijgen als toetje met wat hangop en een glaasje port, heerlijk!

   Reageren
 8. Lydia

  Het vijgenseizoen is voorbij helaas. Zou je dit ook met pruimen kunnen maken? Die heb ik nog (heel) in de vriezer liggen, of gedroogd.
  Overigens heb ik de vijgen met port geproefd bij een vriendin en het smaakte super!

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Lydia,

   ja lekker zijn de vijgen op port he. Echt een perfect toetje om achter de hand te hebben. Uiteraard kun je de pruimen ook op port zetten. Onze voorkeur zou uitgaan naar de pruimen uit je vriezer. Laat ze even ontdooien in verband met het water wat eruit komt. Snijd ze dan door de helft en ontpit ze. Dan nemen de vruchten meer port op en smaken ze dus nog lekkerder.
   Je kunt ook prima de gedroogde pruimen inmaken. Neem dan wel in verhouding iets minder fruit omdat de gedroogde vruchten meer vocht opnemen.

   Reageren
 9. Esther

  Kan ik ook de vijgen halveren en dan met port overgieten?

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   natuurlijk kan dat! bedenk wel hoe langer je de vijgen laat staan, hoe beter de smaken mixen. Hou er ook rekening mee dat je zoete en minder zoete port hebt en pas je smaak daarop aan.

   Reageren
  2. Esther Veenstra

   Dank je wel ?

   Reageren
 10. Pingback: de beste recepten met vijgen - de Meisjes van de Moestuin

 11. Vivian

  Super, super, super lekker, had de vijgen ook in wodka gezet maar volgend jaar …..port!
  Van de vijgen na gezeefd te hebben, een omgedraaide cake van gemaakt! Tjonge jonge jonge, wat een succes!

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   leuk om te horen!

   Reageren
 12. Marieke Vila

  Hallo , ik heb een vraagje en dat is deze; in plaats van een weckpot kan je ook jampotjes gebruiken ?
  Alvast bedankt voor het antwoord, Marieke

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Marieke,

   zeker kan dat, zolang ze maar goed sluiten!

   liefs,
   De Meisjes

   Reageren
 13. Femke

  Ik heb vandaag ook een potje opgezet. Ik heb geen vijgenboom maar ben dol op vijgen en ik heb er vandaag een paar meegenomen van de markt. Ik heb ze in een bol inmaakglas van Weck gestopt (zo één met een los glazen deksel die je met losse klemmen moet vastzetten). Eerst heb ik de vijgen met kaneelstokjes, limoenschil en kruidnagel in de pot gedaan en een paar eetlepels suiker erbij. Omdat ik altijd bang ben voor bederf heb ik de pot vervolgens tot de helft met wodka gevuld en de andere helft met port. Zo krijg je een hoger alcoholpercentage. Is het al bijna kerst? Dan ben ik van plan om de pot te openen namelijk.

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Klinkt heerlijk… nog even geduld!

   Reageren
 14. Petra

  Hallooo! Ik ben ook overstag gegaan. Heel veel, verse vijgen hier en drie grote wekpotten gevuld.
  Nu, soms komt een vijg bovendrijven. Mag je nog Port of rode wijn navullen of verbreek ja daarmee het proces?
  Dat het maar snel Kerst is, dan is mijn likeurtje klaar 🙂
  Groetjes.

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   ja hoor, gewoon alcohol toevoegen. Zou wel voor port kiezen, het percentage alcohol van wijn is erg laag.

   Reageren
 15. Susanna

  Hallo Amber, kan ik ook gedroogde vijgen gebruiken? En wat is dan de bereidingswijze?
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Groetjes

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Susanna,

   ik denk niet dat het echt lekker wordt met gedroogde vijgen. Als je het toch wilt proberen zou ik verder de bereidingswijze aanhouden. Alleen, ik denk echt dat je beter verse vijgen kunt gebruiken. op de markt zijn ze nu volop te krijgen als je zelf geen vijgenboom hebt.
   En ben je op zoek naar een manier om je gedroogde vijgen te verwerken? denk dan eens aan Pan forte!

   Reageren
 16. Suus

  Hoi, het recept klinkt super lekker! Ik ga het meteen proberen 🙂 Hoeveel Port gaat er in? Een hele fles? En heb je een idee hoe lang het ongeveer houdbaar is? Groetjes!

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Suus,
   hou maar rekening met een hele fles. De vijgen moeten onder de drank staan.
   Wanneer ze goed in de alcohol en luchtdicht staan kun je ze wel een aantal jaar bewaren.

   Reageren
   1. Suus

    Oké, Dankje! En met goed in de alcohol bedoel je dat ze niet boven het oppervlak uitkomen? Mijn vijgen drijven namelijk. Groet Suus

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

     je ze moeten onder de alcohol staan.

     Reageren
 17. Gaby

  hey, kan het ook met minder suiker gemaakt worden?

  groetjes gaby

  Reageren
  1. Reny

   Natuurlijk! je maakt ze zo zoet als je zelf wilt.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *