daslook

daslook

Ze heeft weer zo’n periode waarin ze alleen maar aan het werk is. Haar werkdagen zijn lang. Te lang. Misschien moet ze in het weekend ook nog maar een dagje meepakken. O jee, één dag is te weinig. Nou ja, dan maar twee weekenddagen werken. De opdracht waar ze aan werkt is inspirerend en ze heeft een deadline afgesproken dus ze heeft zichzelf in deze positie gemanoeuvreerd. Eigen schuld, dikke bult. Dan zijn er de sociale afspraken die haar agenda weer volop vullen nu de wereld weer een beetje opengaat. Ze klaagt niet. Echt niet. Het is allemaal leuk. Ze houdt van haar vrienden, haar werk is zinvol, haar klanten zijn tevreden. Maar toch….nu de zon weer gaat schijnen en de vogeltjes fluiten begint het een beetje te wringen. Ze wil naar haar moestuin!

Daslook in de siertuin

Het zit er helaas nog even niet in en dus is ze super blij dat ze nu gewoon uit haar siertuin kan oogsten. De daslook heeft zich uitgebreid en hoe! Ze ziet de eerste blaadjes zelfs tussen de stenen van het terras verschijnen. Dat had ze niet verwacht. Een paar jaar geleden ontdekte ze dat daslook op moeilijke plekken groeit, in wat Engelsen “dappled shade” noemen. Dit kan een stuk grond onder bladverliezende bomen of struiken zijn. Voor het kweken van daslook is dat de ideale situatie. De plant maakt in de winter en het voorjaar gebruik van het licht dat door de bomen de grond bereikt, en voedt zich met de bladeren die van de struiken afgevallen zijn.

In de moestuin is zo’n plek meestal niet zo gemakkelijk te vinden, maar in jouw siertuin staat vast wel een struik of een boom, dus probeer eens daslook in je siertuin te kweken. Let er wel op dat je op die plek geen lelietjes-van-dalen hebt staan. Het blad van beide planten lijkt nogal op elkaar, maar de lelietjes zijn giftig.

Planten

Je kunt daslook zaaien, maar daar heb je veel geduld voor nodig. Het kan wel twee jaar duren voordat het zaad ontkiemt. Veel gemakkelijker is het om een plantje te kopen en dit in de grond te zetten. Veel meer dan een kuiltje graven dat net zo diep is als de hoogte van het potje, hoef je niet te doen. Goed, je moet het plastic buitenpotje er nog even afhalen en de daslook in het gat planten, de aarde goed aandrukken en een flinke plens water geven. Daarna is het werk klaar. Voor altijd! Daslook in je siertuin kweken is ideaal. Zeker als je weinig tijd hebt. De plant vermeerdert zich ondergronds door middel van broedbolletjes, dus je krijgt gaandeweg steeds meer daslook in de tuin. Na de bloei in april en mei, sterft de plant af en zie je er niets meer van terug, tot het volgende voorjaar.

Dan komen de eerste blaadjes weer tevoorschijn. Deze zijn het lekkerst. Ze zijn zacht en mals met een lichte knoflooksmaak. Daarna worden de blaadjes donkerder groen en iets steviger, maar dan zijn ze nog steeds heerlijk. Tijdens de bloei verliest het blad wat van zijn smaak, maar de schitterende witte stervormige bloemetjes smaken naar knoflook dus die kun je ook gebruiken. Het enige waar je bij daslook op moet letten is dat je niet alle bladeren oogst. De plant heeft het blad nodig om de ondergrondse bolletjes te voeden, dus wees niet te gulzig.

Heb je ooit zo’n gemakkelijke eetbare plant in je tuin gehad? Je kunt zelfs zeven dagen per week werken en toch uit je tuin eten. Qua levensstijl is dat dan weer geen aanrader, maar dat is weer een ander verhaal.

Je kunt daslook ook in het wild plukken. Sinds 2017 mag dit weer. Het keuken Meisje deed dat en maakte een romige citroenpasta met daslook.

romige citroenpasta met daslook
romige citroenpasta met daslook

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *