Deruni – Oekraïense aardappelkoekjes

deruni aardappelkoekjes

Is het einde echt bijna in zicht, zit het Meisje nog te wachten op haar uitslag. Of ze positief test op Covid. Worden -as we speak- de meeste maatregelen afgeschaft en gelden er slechts nog adviezen, zit zij zakdoek na zakdoek vol te snuiten en stripjes paracetamol leeg te eten. Ze heeft het al vaker vermeldt: het Meisje is geen trendsetter. Tenzij ze natuurlijk een van de eerste is die weer gewoon een doodnormale verkoudheid te pakken heeft. 

Hoe ongemakkelijk een griepje ook is, er zijn veel ergere dingen aan de hand. En hoewel de Meisjes dit blog graag luchtig houden ontkomen ze soms niet aan de realiteit.

En de realiteit vraagt om actie, hulp. Dus doneren de Meisjes. Geld, medicijnen (iets minder paracetamol dan gepland) en dierenvoeding. Bovendien heeft het keukenMeisje kennis genomen van de hastagg #cookforUkraine. Een online initiatief om elke kok, professioneel – of thuis kokend, aan te moedigen Oekraïense en Oost-Europese gerechten te koken. Op deze manier willen ze aandacht vragen voor de humanitaire crisis die gaande is.

Nu is dat wel een uitdaging voor een Meisje met Italiaanse roots, Oost –Europees koken… Vooringenomen vreest ze dat ze bietensoep moet gaan maken. En ze haat bietjes. Na enige studie zag ze dat er ook een groene variant van Borsjtsj is. Alleen zijn de bietenbladeren (die ze wel lust) bij de Meisjes nog niet te oogsten, dus dat kom wellicht later in het seizoen.

Gelukkig vond het Meisje een recept voor deruni, Oekraïense aardappelkoekjes zijn dat. En aardappelen, die hebben de Meisjes nog. Zo kunnen ze toch hun solidariteit uiten én lekker eten. 

Deruni Oekraïense aardappelkoekjes – bijgerecht 4 personen

6 aardappelen – 1 theelepel grof zout – lekker veel versgemalen peper – 1 ei – 3 eetlepels bloem – 1 witte of gele ui – 1 bosuitje – zonnebloemolie – zure room

Schil en was de aardappelen. Pel de ui. Rasp nu om en om de aardappelen en de ui middel grof boven een kom. De ui moet, naast dat het extra smaak geeft, ook voorkomen dat aardappelen verkleuren. Snij het bosuitje in fijne ringetjes, en meng alles met het ei, peper en zout en de bloem tot een geheel.

Verhit op middelhoog vuur in een koekenpan een flinke laag olie. Schep daar met een lepel gelijke hoopjes beslag in. Druk de koekjes een beetje plat. Bak de koekjes aan beide zijdes goud en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Ze behoren geserveerd te worden met zure room, maar de Meisjes aten ze zo (bijna uit het vuistje!)

Het is geen duur gerecht, maar wil je de aardappelen voor niets? Lees dan dit blog van het tuinMeisje eens. Zij heeft een gouden tip voor gratis aardappelen.

gratis aardappelen
gratis aardappelen
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *