In de moestuin met Wim Lybaert

In de moestuin met Wim Leybaert

Met een dikke plof lag hij op de deurmat. Nee, niet Wim Lybaert zelf, hoewel ze daar graag de deur voor open had gedaan, maar wel zijn omvangrijke boek: In de moestuin met Wim Lybaert.

Sinds 2016 is het Meisje fan van Wim Lybaert, toen hij voor Belgie 1 “Het Goeie Leven” presenteerde. Een programma waarin zes koppels op een onontgonnen weiland hun eigen paradijs konden scheppen door te eten van en uit de natuur, zonder gas of elektriciteit. Wim was de presentator. Een bonk van een man, met een goeie kop en een sociaal hart. Stoer, stevig en robuust. Het Meisje ziet hem zo met blote handen druiven tot wijn persen. Eigenlijk was het Meisje een beetje verliefd. Niet in de romantische zin van het woord, maar een man die zo gepassioneerd woorden en beelden weet te geven aan dat wat zij belangrijk vindt in het leven, tja dan ligt adoratie op de loer.

In de moestuin met Wim Lybaert

Nu is er het derde boek van Wim Lybaert. Een boek waarin Wim zowel de beginner als de gevorderde moestuinier meeneemt in het plannen, zaaien, onderhouden en oogsten van verschillende groenten, kruiden en fruit. Nu zijn er wel meer goede moestuinboeken die daarover gaan, maar het boek van Wim is persoonlijker. Hij beschrijft ook zijn eigen mentale gesteldheid, de veranderende wereld van de moestuinier en zijn eigen leermomenten.

In het Corona jaar 2021 logeerde Wim een jaar lang wekelijks in het tuinmanshuis bij de historische moestuin van kasteel Hex in Heers België. Daar ontstond zijn boek, In de moestuin met Wim Lybaert. In dat jaar deelt hij leven en werk in de oude moestuin en dat levert prachtige hoofdstukken op. Een tuindagboek waarin Wim elke maand het werk in de moestuin beschrijft, maar ook beschrijvingen voor het kweken van 50 groenten (met aparte hoofdstukken voor de beginnende tuinier en een uitdaging voor de gevorderde moestuinder). Tussen dit alles vindt het Meisje prachtige analyses en overpeinzingen.

Inzichten en leermomenten

Het mooiste inzicht vond het Meisje dat Wim zelf anders is gaan tuinieren omdat hij door schade en schande heeft geleerd dat hij niet de grote baas van de moestuin is, maar er juist onderdeel van is. Daar kan ze zelf, in haar drang naar perfectie, nog wel wat van leren.

Een ander leermoment was dat ze nu, helaas na de winter, van Lybaert heeft geleerd dat het ook voor de tuinier belangrijk is om in oktober met tuinieren te stoppen. Hij adviseert om te leven met de seizoenen, lekker naar binnen te gaan en de natuur zijn werk te laten doen. Als de moestuinkriebels in januari alweer opspelen en het nog veel te vroeg is om te zaaien, dan kun je je onrust kwijt door de moestuin op te ruimen, compost in de bodem te werken en eventueel te bemesten.

Biologisch moestuinieren

Tenslotte weigert Lybaert categorisch om zijn manier van kweken biologisch te noemen omdat hij dat normaal vindt. “Waarom moet biologisch moestuinieren een apart label krijgen terwijl dit normaal is? Laat tuiniers die chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken maar een label krijgen, want dat is niet normaal.” Hij heeft gelijk.

Kortom, ‘In de moestuin’ is een heerlijk moestuinboek om te lezen. Uiteraard omdat er voor beginners en gevorderden praktische tips in staan voor het kweken van groenten, kleinfruit en kruiden, maar ook om te leren hoeveel kracht en plezier je kunt putten uit zoiets simpels als zelf groenten kweken. Dat het niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn, maar dat je een moestuin kunt beginnen die bij jou past. Eenvoudig of complex. Arbeidsintensief voor de fulltime moestuinder of een gemakkelijke moestuin voor de tuinier met weinig tijd. Het is allemaal goed.

Had het Meisje de sfeervolle foto’s van Thomas Sweertvaegher op de historische moestuin al genoemd? Het geluk spat ervan af! Het Meisje herkent het geluk van de tuinder. In een moestuin kweek je niet alleen groenten, maar ook een gelukkige moestuinier.

In de moestuin met Wim Lybaert is een uitgave van Manteau en kost €40,- Via deze link kun je het boek bestellen.

En als je dan toch bezig bent. Het boek van De Meisjes “Kweken, oogsten, koken en eten” ligt opnieuw in de winkels. Je bestelt het via deze link.

kweken oogsten koken en eten
kweken oogsten koken en eten

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *