crispy cavolo nero salade met appel en hazelnoot

crispy cavolo nero salade met appel en hazelnoot

Jippie, de lente komt eraan. Of nou ja, bijna dan. Het kan nog stormen, waaien en hagelen zoals we de laatste weken ook gemerkt hebben. Maar gelukkig was er de afgelopen dagen ook ruimte voor de zon. Zo heeft het Meisje al heerlijk op een terrasje gezeten. Totdat de zon achter de bomen verdween.

Dat weerhield andere terrasbezoekers er niet van hun zonnebril op te houden. Je bent stylish tot de laatste zonnestraal and beyond, of zo iets. En stylish waren ze, compleet met een Pomeriaantje onder de arm (dat is een klein hondje voor onze katten-lezers). Grote zonnebrillen met schreeuwende logo’s en gezichten die overduidelijk een handje geholpen waren door iets anders dan moeder natuur.

Deze dames deden het Meisje denken aan een situatie van een aantal jaar geleden. Zo rond dezelfde tijd van het jaar zaten beide Meisjes aan de thee op een buitenplaats. Inspiratie op te doen officieel. Eigenlijk hadden ze gewoon een leuk uitje. Ze mijmerden een beetje en voordat ze het wisten zaten de Meisjes ongegeneerd mee te luisteren met het gesprek van de dames van een tafeltje verderop. 

Op die middag hoorden de Meisjes voor het eerst van een ‘ botox-party’. Dan klinkt een high-tea toch ineens een beetje saai en middelbaar. Waarschijnlijk krijg je daar, terwijl je de botox-menukaart bestudeert, een groene smoothie op basis van kool en algen. Om te ontslakken en om je figuur te behouden. 

 De Meisje hebben een veel smakelijker alternatief voor cosmetische ingrepen: een crispy cavolo nero salade met appel en hazelnoot. Mager, nutricious, gezond en met een bite. En zo lekker dat je lachrimpels door de botox heen breken. Dat dan weer wel.

crispy cavolo nero salade met appel en hazelnoot

Lekker veel bladeren palmkool (cavolo nero)– 2 eetlepels olijfolie – 1 eetlepel appelazijn – ¼ eetlepel zout – ¼ eetlepel vers gemalen peper – ¼ eetlepel verse nootmuskaat – snuf kaneel – 1 a 2 appels – 50 gram hazelnoten

Instructie voor de crispy cavolo nero salade met appel en hazelnoot:

Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Snijd de harde kern uit de bladeren kool. Snijd of scheur de rest van de koolbladeren in grove stukken.

In een ruime kom doe je de olijfolie, appelazijn, de helft van het zout, peper en nootmuskaat en meng even. Doe daar de stukken koolbladeren in en hussel goed door met je handen. Elk koolblad moet een laagje olie hebben. Laat de smaken even intrekken voor een minuutje of 2.

Spreid dan een enkele laag kool op het bakblik en rooster voor ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Husselde bladeren dan goed en rooster ze nog verder voor een minuut of 5 totdat ze krokant zijn maar niet bruin.Let op, het kan ineens hard gaan!

Terwijl de kool in de oven zit hak je de hazelnoten grof. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de nootjes lichtbruin. Haal de hazelnoten uit de pan en bewaar ze in een schaaltje. Schil de appels en snijd er kleine blokjes of partjes van. Verwarm een klontje boter in de koekenpan en bak de appeltjes daarin. Bestrooi ze met de rest van het zout, peper, kaneel en nootmuskaat. Bak ze in ongeveer 5 minuten goud en niet te zacht. Zet weg tot gebruik.

Meng nu  de cavolo nero chips met de appeltjes en de hazelnootjes. Eventueel rasp je er wat pecorino over. Wij gebruiken er geen dressing bij. De cavalo nero heeft smaak genoeg! Maar als je dat wel wilt, doe gerust! Hou er wel rekening mee dat de kool dan niet crispy blijft.

Variatie?

Geen van van crispy kool? Je kunt de cavolo nero ook stoven een laagje olijfolie.

Op zoek naar meer salade inspiratie? Met veldsla uit de tuin maak je ook deze heerlijke salade met grapefruit en basilicumdressing

pluksla met grapefruit en basilicumdressing

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *