de gemakkelijkste zaai top 5 voor maart

de gemakkelijkste zaai top 5 in maart

Het is feest. Het tuinMeisje mag naar buiten. Ze mag zaaien. Eindelijk mag het Meisje losgaan. Het is maart en maart is de ideale moestuinmaand om te starten met zaaien in de volle grond. Het is nog een lastige maand, omdat het zowel winter als lente kan zijn, maar maart is een veel betere zaaimaand dan februari. Dat heeft alles te maken met het licht. Zaailingen hebben naast vocht en voeding, vooral licht nodig. Vanaf maart is er genoeg licht, waardoor je zaailingen steviger worden. Niet meer op onmogelijk hoge benen komen te staan omdat ze op zoek zijn naar dat licht.

Om in de volle grond te kunnen zaaien, moet deze ook een beetje warm zijn. Bij een grondtemperatuur onder de 5 graden, kiemen de meeste zaden niet. Zelfs niet als je er ongeduldig bij staat te wachten.

De gemakkelijkste methode om te bepalen of de grond warm genoeg is, leerde het Meisje uit één van haar oude Engelse tuinboeken. Steek je grote teen in de grond. Het is een beetje gedoe, maar de gemakkelijkste thermometer die er is. Wil je je teen er, vanwege de kou, zo snel mogelijk weer uittrekken, dan hebben je zaailingen ook geen zin om in de aarde te liggen.

Is de grond warm genoeg? Dan kun je zaaien.

De Meisjes stellen de gemakkelijkste zaai top 5 voor maart samen. Een kind kan de was doen. Jij dus ook.

Rucola

Rucola stelt geen eisen aan de grondsoort. Ontkiemt snel en is in elk stadium eetbaar. De kiemplantjes kun je door de sla mengen. Van de blaadjes maak je salade en als rucola begint te bloeien strooi je de bloemen, die een hele zachte rucola smaak hebben, over je gerechten.

Spinazie

Spinazie kan een lastig gewas zijn als je dit in de zomer zaait. Zodra het te warm wordt schiet de plant in bloei.  In het voor- en najaar heb je daar geen last van. Zaai dan wel scherpzaad spinazie. De ronde zaden hebben wat meer warmte nodig.

Wortels

Voor het zaaien van wortels hoef je maar één ding te onthouden. Wortels houden niet van verhuizen. Je zaait ze dus direct ter plaatse. Wortels uit je eigen tuin zijn overigens nooit helemaal recht. Ze hebben een lichte bodem nodig, zonder obstakels. Vindt de wortel onderweg naar beneden een barrière, en dat hoeft maar een steentje of een takje te zijn, dan groeit hij daar al omheen. Je vindt er de leukste foto’s van op internet. Qua smaak maakt het niets uit. Ook een kromme wortel is lekker.

Als je, net als het Meisje, ook wel eens rechte wortels wilt kweken dan moet je flink je best doen, maar het kan wel. Hoe je dat doet lees je hier.

Radijs

Je zaait radijs, net als wortels, direct ter plaatse. Radijs is de Speedy Gonzales van de moestuin. Een paar weken na het zaaien kun je al oogsten omdat ze én snel ontkiemen én snel groeien.

Tuinbonen

Tenslotte tuinbonen. Tuinbonen kunnen niet ontbreken in de gemakkelijkste zaai top 5 van maart. Tuinbonen groeien in elke grond. Ze groeien in potgrond, tuingrond, klei- of zandgrond. Zaai ze een vingerkootje diep. Dan gaat alles goed.

Nou ja. Goed. Het kan ook misgaan zoals je hier  kunt lezen, maar dan is het meestal de schuld van het Meisje zelf

Easy toch? Het tuinMeisje houdt nu eenmaal niet van nukkig groen. Of misschien is ze gewoon lui. Het maakt niet uit. Het resultaat is de gemakkelijkste zaai top 5 voor maart. Misschien moet ze er maar eens heel gemakkelijk tuinjaar van maken. Dat is nog eens een goed idee.

Koop jij liever kleine groenteplantjes? Geen probleem. Geef je over aan de man in jezelf maar lees eerst dit blog.

echte mannen zaaien niet

echte mannen zaaien niet

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *