de tuinen van Stockholm

de tuinen van Stockholm

Het was vroeg. Te vroeg. Dat wist het tuinMeisje ook wel. Maar ze bezoekt nu eenmaal graag tuinen in het buitenland. Bovendien was ze was jarig. Haar verjaardag is hààr dag. De enige dag in het jaar dat ze doet waar ze zelf zin in heeft. Zich niets aantrekt van anderen en zich onttrekt aan het feestgedruis. Ze neemt lekker vrij en gaat de hort op. De man heeft mazzel want hij mag mee. Dit jaar werd het Stockholm. De tuinen van Stockholm. Ondanks het tijdstip. Je kunt niet alles hebben.

Stockholm is echt een geweldige stad. De aanwezigheid van water en natuur overal in de stad maakt haar uniek. Het lijkt daardoor niet eens op een stad. Meer een aaneenschakeling van eilanden en schiereilanden. Elk met een totaal andere sfeer. Stockholm is enorm. Ruimtelijk, groen en groot. Het Meisje moest zich dus beperken.

Het tuinMeisje ontdekte dat de inwoners van Stockholm heel veel van deze natuur te danken hebben aan de koninklijke familie. De koninklijke jachtgebieden, de koninklijke moestuin en de koninklijke fruittuinen. Niets is meer van de koning. Alle tuinen zijn voor de inwoners van Stockholm. En het Meisje natuurlijk.

Heb jij binnenkort ook een bezoek aan Stockholm op het programma staan? Dan heb je vast iets aan onderstaande tips.

Kungsträdgården

De eerste tuin die het Meisje bezocht was de koninklijke moestuin: Kungsträdgården. Letterlijk vertaald de Koningstuin. Inmiddels was van een moestuin niet veel meer te zien, maar de inwoners maken goed gebruik van de ruimte. Rondom het centrale plein staan cafés en restaurantjes. In de zomer wordt het park gebruikt voor openluchtconcerten en in de winter kun je er schaatsen. Nu was het echter voorjaar en in het voorjaar staan de kersenbomen in bloei. Wat een feest om te zien. De bomen staan aan beide kanten van het plein, waardoor het geheel in één grote roze wolk verandert. Adembenemend!

de tuinen van Stockholm

Humlegården

Enthousiast geworden door al deze bloesempracht togen het Meisje en de Man naar de fruittuinen van de koning: Humlegården. Dit moest hen helemaal van hun sokken blazen. Helaas. Ze hielden hun sokken aan. Het park was prachtig aangelegd. Dat wel. De Man en het Meisje hadden gewoon een beetje pech. De natuur in Stockholm loopt een paar weken achter bij de natuur in Nederland. Daarbij was het een ongewoon koud voorjaar in Zweden. De sneeuw vloog hen om de oren. Het park was leeg. De bomen kaal. Nee dit park vroeg erom in de zomer nog een keertje terug te komen.

Rosendals trädgård

De volgende dag stond Djurgården op het programma. Oorspronkelijk was dit het jachtgebied van de koninklijke familie. Djurgården is echt uniek. Djurgården is een gigantisch nationaal park. Het eerste nationale park ter wereld dat middenin een stad ligt. Als je van musea houdt, moet je hier sowieso naar toe. Alle grote musea van Stockholm liggen op dit eiland. Maar er is meer. Meer voor Meisjes met een moestuin. Middenin dit park ligt namelijk Rosendals trädgård.

Och wat werd het Meisje hier blij van. Een enorm biodynamisch tuinencomplex, met kassen, winkels en een café. De opbrengst van de tuinen wordt gebruikt in de keuken en de bakkerij. Het Meisje liep zich de benen uit het lijf, waarna natuurlijk gegeten moest worden. Er was één probleem: ze kon gewoon niet kiezen.

de tuinen van Stockholm

In de zomer mag je je je lunch meenemen naar buiten en zoek je een plekje op de bankjes in de boomgaard of picknick je in het gras. Het tuinMeisje komt ook hier zeker nog een keer terug.

Meer informatie vind je op www.rosendalstradgard.se

Heb je nog niet genoeg gegeten? Neem dan de cafétram terug. Lijn nummer 7 rijdt met een restauratiewagen van Djurgården naar Norrmalm en zet je af bij de koninklijke moestuin: Kungsträdgården. Zo is je kring van bezoeken aan de tuinen van Stockholm weer rond.

Ben je benieuwd wat het Meisje daar kocht? Dat lees je hier.

 

Ben jij, net als het tuinMeisje, gek op reizen en moestuinieren? Dan vind je dit ook een leuk blog.

moestuin in Portugal

 

 

pinterest

4 Reacties

 1. Dominique

  Nu wil ik ook naar Stockholm! Wat leuk en wat aantrekkelijk beschreven weer!

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Dank je wel voor het compliment. Wij gaan ook zeker nog een keer, maar dan later in het jaar 🙂

   Reageren
 2. Wybe

  Als je weer gaat,dan zeker eten bij Hermans restaurant.Vegetarisch veganistisch,niet duur en heel goed.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Bedankt voor de tip! Dat gaan we zeker doen, want Stockholm heeft ons hart gestolen.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *