een aardappelflat

Een aardappelflat

Het tuinMeisje heeft het al eens eerder geschreven. In haar gemeente mag je geen aardappels verbouwen op de moestuin. Daar baalt ze enorm van. Op haar tijdlijn ziet ze overal foto’s voorbij komen van bloeiende aardappelplanten. In wit, in roze en zelfs blauw. Een voorbode voor een verrukkelijke oogst van eigen piepers. Dat wil ze ook! Eigen aardappels zijn zoveel lekkerder dan die uit de winkel. Bovendien heb je met eigen teelt een fijne bonus: een ruime keuze uit aardappelsoorten die je in de winkel niet kunt kopen. Dat maakt moestuinieren juist zo leuk.

Maar ja. De gemeente. Die doet moeilijk. Bang voor de aardappelziekte. Een schimmel die de oogst van je aardappels in koude natte zomers volledig naar zijn grootje helpt. Het Meisje gaat op onderzoek uit. Ze wil altijd alles weten van naden en kousen. Ze moet even zoeken, maar ze komt uit bij de APV’s (algemene plaatselijke verordeningen). Dat moet het zijn. Verordeningen van haar woonplaats. Nou daar steekt ze nog eens wat van op. Verboden, niets dan verboden. Een verbod op loslopend vee, een verbod op seksinrichtingen zonder vergunning en zelfs een verbod op hinderlijk gedrag. Over aardappels echter geen woord. Wel in de reglementen van de beheerders van de moestuinen. Misschien is deze stichting roomser dan de paus en geven ze daar de gemeente de schuld van? Een typisch staaltje van overheid bashen? Het tuinMeisje zal het nooit weten, want meer nieuwsgierigheid levert niet meer nut op. In dit geval. Wel zag ze ineens mogelijkheden. Ze teelt gewoon aardappels in haar eigen tuin. Tenzij het telen van aardappels onder hinderlijk gedrag valt. Wat het Meisje betwijfelt.

Een aardappelflat

Maar ja. De tuin staat vol. Overvol. Het tuinMeisje gaat dus de lucht in. Ze maakt een aardappelflat. Een aardappelflat vol met overheerlijke ratte d’Ardeche. Een aardappelflat van een draadmand. Zo kun je zelfs op een balkon je eigen piepers kweken. In grote hoeveelheden.

Een aardappelflat maken heeft wat voorwerk nodig. Je moet de aardappels eerst een paar weken laten voorkiemen. Dit doe je door de aardappel in een potje met aarde te leggen. Zo wordt je aardappel alvast een plantje. Dit plantje heb je nodig voor je aardappelflat.

Ga hetzelfde te werk als bij de aardbeien in een draadmand. Het tuinMeisje heeft geen aardappels bovenop de mand gepoot. Bang dat de aardappels dan niet genoeg ruimte krijgen en alsnog gaan schimmelen. Ze heeft er een hardblauwe hanglobelia bovenop gezet. Dat kleurt straks leuk bij de lila bloemen van de aardappel en staat gezellig bij het frisse groen van het aardappelblad. De flat ziet er de eerste dag een beetje raar uit met al dat uitstekende groen, maar al heel snel groeien de aardappelplanten langs de pot omhoog. Zo wil je het hebben. Een mand met groen op je balkon of je terras. Als het groene blad afsterft komt de bonus. Keer de mand om op een vuilniszak. Wat rest is een hele berg verse aardappels. Zo lekker. Het tuinMeisje kan niet wachten.

 

 

pinterest

3 Reacties

 1. Marieke

  Leuk! Ik heb dit vorig jaar ook gedaan en het werkte prima! In mijn volkstuin en zelfs ook op het balkon. En wat denk je? Dit jaar had ik er geen tijd voor of ik was gewoon te druk met andere dingen bezig, blijkt er een vergeten aardappel achtergebleven te zijn in de zak waar nu een kerstboom instaat. Groeit er ineens een enorme aardappelplant naast de kerstboom. Een echte vergeten groente dus

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Haha. Wat een groeikracht hè? Wij hebben 2 jaar geleden een test gedaan met aardappels in de schaduw. Die hadden we onder een boom geplant maar er nooit bij stil gestaan dat deze aardappelen niet te rooien waren vanwege de boomwortels. Ze komen elk jaar weer op en wij vermoeden dat wij een enorme aardappelvoorraad hebben….onder de grond.

   Reageren
 2. Ellen Gerrits

  HoiHoi! Erg leuk stukje wat je hier geschreven hebt. Ik ga eens verder kijken hier wat voor andere interessante dingen er te vinden zijn 🙂 Groetjes uit Haarlem

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin