rabarber sorbetijs

rabarber sorbetijs

Leuk hoor, dat het tuinMeisje vergeet haar rabarber te planten, te zaaien of wat dan ook. Ze had er vast een plekje voor in gedachten in haar moestuin, alleen is de rabarber een soort van ‘ groente die overbleef’ geworden. Of, zo als wij dat tegenwoordig beter herkennen, een ‘vergeten groente’.

Charmant als het tuinMeisje is koketteerde zij bij haar medetuinders met haar vergeetachtigheid. Het keukenMeisje ziet het zo maar voor zich. Dus het duurde niet lang of het tuinMeisje had haar eerste rabarberplanten te pakken. Heeft ze in ieder geval vólgend jaar rabarber van eigen tuin. Toen kwam de volgende tuinder: “hier, heb je alvast een plukkie rabarber moppie”. O daar waren de Meisjes heel blij mee. Wat zouden ze daar eens van maken? Crumble, compote? Ze maakten er rabarber-sinaasappel jam van. In mooie potjes, daar kunnen ze nog lang plezier van hebben, op brood, in de yoghurt of in de vlaai. De rabarber-crumble vlaai bijvoorbeeld.

Toen kwam er een andere bewonderaar van het tuinMeisje aanzetten met een portie rabarber. Heel lief, vinden jullie ook niet? Maar nu.. rabarbercello? Rabarber chutney? Het keukenMeisje neeg erg naar rabarbercello. Maar dat is zo lang wachten, daar kan ze dan pas volgend jaar, als het weer rabarbertijd is en de Meisjes hun eigen rabarber oogsten, weer over schrijven. Wie weet waagt ze zich daaraan als er nog een derde portie rabarber geleverd wordt. Maar voor nu koos ze ervoor om rabarber sorbetijs te maken. Heerlijk fris en fruitig met een licht zuurtje wat zo aangenaam is op een warme zomerse dag. En wil je het extra feestelijk? Pak dan een mooi glas, schep er een bolletje sorbetijs in en overgiet met prosecco of 7up. Mooi rietje erbij en dan maar in de tuin, genietend van de laatste zonnestralen, mijmeren over wat voor lekkers er nog meer geoogst kan worden.

dit heb je nodig:

ongeveer 750 gram verse rabarber in kleine stukjes gesneden – 250 gram perensuiker – poedersuiker naar smaak, ongeveer 50-100 gram

Zet een pannetje met 180 ml water en de rabarber en de helft van de perensuiker op het vuur. Laat langzaam pruttelen totdat de rabarber zacht is en de perensuiker is opgelost. Haal van het vuur en roer de rest van de perensuiker erdoor heen en laat oplossen.  Eventueel kun je de massa nu nog wat opzoeken door er wat poedersuiker aan toe te voegen. Onthoud dan wanneer de massa ijs geworden is, de smaak minder zoet wordt. Wanneer je mooi glad ijs wilt zeef je de massa totdat je alleen nog een restje pulp over hebt. Giet de massa in een bakje en zet in de vriezer. Wanneer je het ijs wilt eten schep je er bolletjes van, werk snel want het smelt gauw!

pinterest

3 Reacties

 1. Pingback: rabarber cakejes - de Meisjes van de Moestuin

 2. Nele

  wat is perensuiker ?

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   dat is die roze suiker. Kun je vinden bij de bakspullen in de supermarkt.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *