een appartementencomplex voor aardbeien

een appartementencomplex voor aardbeien

De aardbeien van het tuinMeisje zijn hoogbejaard. Tijd voor nieuwe aardbeien. Het tuinMeisje heeft haar aardbeien al jaren in pot op het balkon staan en daar is ze erg blij mee. De aardbeien vormen zo een snoeppot waar ze dagelijks van kan eten.

Teel je aardbeien in de volle grond dan moet je de aarde met stro bedekken om te voorkomen dat aardbeien gaan rotten. Dat komt omdat het nogal hangerige types zijn. Niet vreemd als je ziet dat het plantje van de aardbei maar klein is en de hoofdjes topzwaar.

Nu heeft het tuinMeisje weinig ruimte en ze vindt dat stro veel teveel gedoe. Vandaar dat ze al jaren tot grote tevredenheid aardbeien in een pot kweekt. Dit jaar wil ze echter meer. Meer opbrengst. Ze gaat een appartementencomplex bouwen voor aardbeien.

Een appartementencomplex voor aardbeien

Dit heb je nodig:

 • een draadmand
 • goede potgrond met voeding voor de eerste periode
 • een grote zwarte zak die in de draadmand past bijvoorbeeld een vuilniszak
 • zelf gekweekte of zelf gekochte aardbeienplantjes

Leg de zak in de draadmand. Prik vervolgens gaatjes onderin de zak. Dit doe je om te zorgen dat je aardbeien niet in het water blijven staan. Vul de zwarte zak met ongeveer 25 cm aarde. Zo hangen de onderste aardbeien straks nog net niet op de grond. Nu snijd je de zwarte zak op een paar plaatsen kruiselings in. De kruisen vormen een horizontale lijn en hebben een onderlinge afstand van ongeveer 25 cm. Omdat je een draadmand gebruikt, kun je er van buitenaf goed bij. Het ingesneden kruis vormt zo een opening die je vanaf de buitenkant vult met aardbeienplanten. De blaadjes zitten nu aan de buitenkant van de pot en de kluit met aarde aan de binnenkant. Je plant op deze manier een aantal plantjes op dezelfde hoogte rondom de pot geplant. Op naar de volgende stap. Vul de draadmand weer met aarde. Ongeveer 25 cm. Herhaal ook het inkruisen en inplanten. Let daarbij op dat je de kruisen zo insnijdt dat de plantjes niet recht boven elkaar zitten, maar schuin. Zo hangen de aardbeien elkaar later niet in de weg. Is je draadmand groot, dan kun je nog even doorgaan. Heb je een kleinere draadmand net als het tuinMeisje? Dan wordt het nu tijd voor de laatste laag. Deze laatste aardbeien plant je bovenin de pot, net zoals je een gewone pot zou beplanten.

Je hebt nu een pot die zowel verticaal als horizontaal vol zit met aardbeienplantjes. Meer opbrengst valt er niet te halen zo’n klein oppervlak. Dat wordt smullen.

 

 

 

 

pinterest

7 Reacties

 1. Rita

  Heb je ook een foto van de draadmand ? Want ik snap er niks van, en draadmand past toch maar 1 plant in?

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Wij sturen een foto naar je mailadres van de mand die wij hebben gebruikt. Houd onze instagram pagina in de gaten. Daar zetten we de foto op van het appartementencomplex. Eerst moeten de aardbeien nog een beetje groter worden.

   Reageren
 2. Judith

  Wat een top idee! Zet mijn tuinvrouwtje in de dop aan het werk…

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Wat leuk dat je zo geïnspireerd raakt. Daar maak je ons weer heel blij mee.

   Reageren
 3. Pingback: Aardbeien stekken - de Meisjes van de Moestuin

 4. suzigirl

  Heel tof die draadmand, ik heb iets in dezelfde zin, namelijk een aardbeitoren.
  Alleen moet je erop letten dat alle plantjes zon krijgen.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Ja dat werkt goed he? Veel meer opbrengst dan in een pot. Fijn dat je er zo enthousiast over bent.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *