een perenboom snoeien

een perenboom snoeien

Het tuinMeisje heeft een perenboom geërfd. Er staat zomaar een perenboom in de moestuin van het Meisje. Nee niet zo’n boom als je nu voor ogen hebt. Eentje die in een boomgaard thuis hoort. Eentje met frisgroen gras en een verscheidenheid aan wilde bloemen aan zijn voetjes. Die dus niet. Nee, de perenboom die ze heeft gekregen is een beetje klein. Zeg boe en hij valt om. Hij is ook een beetje veronachtzaamd. Eigenlijk is het dus een heel zielig boompje. Zo jong en dan al verwaarloosd, daar krijgt het Meisje vanzelf medelijden mee. Gelukkig is hij nu onder de vleugels van het tuinMeisje terecht gekomen. Ze gaat er goed voor zorgen. Met haar overvloedige hoeveelheid liefde en aandacht moet het boompje toch opbloeien zou je zeggen.

Allereerst gaat ze haar perenboom snoeien om hem een beetje in model te krijgen. Dat kan als de perenboom in winterslaap is, van november tot en met maart. Het tuinMeisje snoeit nu. Vlak voordat de boom uitloopt. In de vroege winter zijn er nog teveel schimmels in de lucht waar de perenboom gevoelig voor is. Midden in de winter is ook niet handig vanwege de kans op vorst, zelfs in deze winter. Stel dat de net gesnoeide takken bevriezen. Dan heeft ze alsnog niks. Geen boompje, geen bloemen, geen oogst.

Ze snoeit hem in eerste instantie niet in de lengte. Hij moet nog groeien en een grote boom worden. Wel gaat ze zorgen voor een goede vorm. Ze haalt eerst alle takken weg die te laag aan de stam zitten. Zo gaat de energie naar de takken toe die ze wil behouden. Daarna snoeit ze de takken die te dicht op elkaar zitten. Uiteindelijk houdt ze ongeveer 4 takken over. Van deze takken haalt ze nog eens 1/3 van de uiteinden af. Ze snoeit de takken vlak boven een naar buiten gericht oog zodat de nieuwe tak eveneens richting de buitenkant zal groeien. De perenboom is waarschijnlijk al lang niet blij meer met het Meisje maar ze moet hard zijn voor het boompje. Snoeien doet groeien en dat is wat het Meisje wil. Een grote gezonde perenboom vol met vruchten.

Nu maar hopen dat de perenboom die ze geërfd heeft geen andere perenboom nodig heeft om bevrucht te worden. Die is namelijk in geen velden of wegen te zien. Ze heeft op internet gelezen dat de meest verkochte perenbomen zelfbestuivers zijn. Ze hoopt dat haar boompje tot deze categorie behoort. Anders zal het perenboompje onder al die liefde en aandacht zeker gaan bloeien, maar moet ze de peren er vervolgens zelf bij denken. Het zal toch niet?

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *