romige soep van knolselderij met gepofte knoflook

romige soep van knolselderij met gepofte knoflook

Soms voelt het Meisje zich een Ploetermoeder. Rennen, vliegen, haast. Dwarse kinderen en een dwarse man. Ze doen in ieder geval allemaal niet wat het Meisje víndt dat ze zouden moeten doen op dat ogenblik. Nee, ze doen compleet nutteloze dingen, dingen die op een ander moment veel beter gedaan zouden kunnen worden of ze doen zelfs niets. Helemaal niets. Terwijl het Meisje met een heel schema in haar hoofd zit wat er allemaal nog gedaan moet worden voor de deadline. Alles wat ze dus alleen moet doen. Helemaal alleen. Had ze dat al gezegd, alleen? Maar op het moment dat ze zich zo voelt heeft ze ook behoefte aan een leuke anekdote. Iets grappigs waardoor het ploeteren van zwaar in iets luchtigs verandert, in iets leuks zelfs. Iets waarom ze moet lachen. Iets herkenbaars zodat ze weet dat ze niet de enige is die zich zo voelt af en toe. Hoe reëel of onredelijk ook. Meestal kan het Meisje haar ervaringen delen. Met haar zus bijvoorbeeld. Die schreef daar ooit hilarische verhaaltjes over, maar daar is ze mee gestopt. Werd teveel ploeteren vond ze. Gelukkig kan het keukenMeisje nog lachen om de filmpjes van Susan in de overgang. Bijvoorbeeld in deze aflevering die heet “als wij die cyclus niet hadden gehad..”, waarin niemand haar taart van knolselderij waardeert. En dat terwijl het nog wel zo gezond is. Het toeval wil dat het Meisje net een romige soep van knolselderij met gepofte knoflook aan het maken was. Lekker met wat geroosterd stokbrood uit de oven en krokant gebakken salieblaadjes. Nu maar hopen dat ze niet de enige is die het lekker vindt….

dit heb je nodig voor een pan stevige soep:

1 ui  gesnipperd – 2 teentjes knoflook fijngehakt – 1 hele bol knoflook – 1 knolselderij, schoon en in stukjes – tijm, schoon, van de takjes – olijfolie – 2 dl witte wijn – 50 ml slagroom – 2 theelepels Italiaanse kruiden – 2 blokjes groentebouillon – peper en zout  – paar blaadjes salie – boter

Fruit in een pan met dikke bodem de ui, knoflook en knolselderij met de tijm aan. Blus af met de witte wijn, schep even om. Voeg dan de bouillonblokjes toe en net zoveel water tot alles ruim onder staat. Breng aan de kook en draai dan het gas wat lager zodat het rustig pruttelt, ongveer 25 minuten. De knolselderij moet zacht zijn. Ondertussen pof je de knoflook in de oven. Dit doe je door de bol in zilverfolie te verpakken en 20 minuten in de oven op 180 graden te laten liggen. De knoflook is klaar wanneer ‘ie zacht is en zo uit z’n velletje geknepen kan worden.  Als de knolselderij zacht is voeg je 4 teentjes gepofte knoflook toe en de room. Pureer dan alles met de staafmixer. Verdun de hele dikke massa met water wat net van de kook af is tot de gewenste dikte. Voor de krokante salie doe je roomboter in een koekenpannetje. Bak de blaadjes zonder steeltjes krokant en serveer op de soep samen met een teentje gepofte knoflook.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *