een potager tuin

een potager tuin

Ze staat voor schut. Misschien heeft niemand het gemerkt, maar zelf voelt ze het wel degelijk zo. Eindelijk bezoekt ze de beroemde Engelse tuin van Rosemary Verey. Een vrouw die ze bewondert om haar totaal nieuwe aanpak van het begrip moestuin. Een vrouw die het in de jaren ‘80 aandurfde om een moestuin ook mooi te laten zijn. Vond dat ook een moestuin aan principes van design kon voldoen. Romantisch kon zijn. Hiermee inspireerde ze vele vrouwelijke volgers die wel eens op een andere manier wilden tuinieren dan mannen.


Ze is in Barnsley House in Cirencester. Opgewonden en blij vraagt het Meisje bij binnenkomst naar the famous kitchengarden. Waarna ze keurig glimlachend en bijna verontschuldigend in beschaafd Brits gecorrigeerd wordt. “I think you mean our well known potager?“ Onze kitchengarden ligt aan het einde van de tuin rechts. De potager links.

Au! Het Meisje had zeker 10 minuten nodig om weer tot zichzelf te komen. Ze is een tuinMeisje dat claimt alles van moestuinen te weten. Nu moet diep door het stof. Ze had altijd gedacht dat een potager een uit het Frans overgenomen benaming was van een moestuin. Wist niet dat een potager een ander soort eetbare tuin is dan een kitchengarden. Tijd om zich te verdiepen in het onderwerp: Wat is een potager tuin?

Wat is een potager tuin?

Ze was wel aan het goede adres. Rosemary Verey introduceerde de potager in Engeland na een bezoek aan het Chateau de Villandry in Frankrijk. Daar zag ze dat een groentetuin ook aan de principes van een tuinontwerp konden voldoen.

Een potager werd vroeger aangelegd bij een kasteel. Uit deze moestuin werden groente, fruit en kruiden geoogst. Daarmee werd gekookt. Omdat de potager vanuit het kasteel goed te zien was, moest deze tuin er eveneens mooi uitzien. Je kon er doorheen lopen en er niet alleen uit oogsten, maar ook van kunnen genieten. Zo werd een nieuwe dimensie toegevoegd aan de moestuin. Deze was niet alleen productief, maar ook esthetisch verantwoord.

De potager van Rosemary Verey

Rosemary Verey nam de uiterst formele tuin van Villandry, vol geometrische vormen, als basis. Deze basis zette ze vervolgens vol met weelderig groeiende groentes. Grote bossen kruiden aangevuld met fruit en bloemen, waardoor de harde strakke lijnen verdwenen.

Een potager is dus wel degelijk een moestuin. Hij ziet er alleen anders uit. Hier geen lange rijen van dezelfde groente in aangeharkte bedden. Geen kale plekken, daar waar net geoogst is. Wel fraai aangelegde bedden. Geometrisch van vorm. Boeiend om te zien. Groente wordt afgewisseld met bollen. Kruiden met bloemen. Fruit wordt in vormen geleid.

Een potager tuin ontwerpen

De belangrijkste uitgangspunten bij het ontwerp van een potager zijn lijnen, ritme kleur en textuur. Daarnaast is er altijd iets te zien dat meteen de aandacht trekt. Bij Rosemary Verey zijn dit de fruitbomen die een koepel vormen. Deze koepelvorm laat ze, hoog en laag overal terugkomen. Dit brengt eenheid in de tuin.

Hoewel de dag blunderend begon, is het Meisje nu wel uit de vraag die ze aan zichzelf stelde in dit blog.

verliefd op de hokjesman
verliefd op de hokjesman

Ze is een fan van een potager tuin. Een moestuin die je in meerdere opzichten voedt. Niet alleen door de mond, maar ook door je ogen en je neus.

Nu moet ze alleen nog een Nederlandse benaming verzinnen. De sierlijke moestuin misschien?

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *