een voedselbos op jouw balkon

een voedselbos op jouw balkon

Je weet het al. Het tuinMeisje droomt van een voedselbos. Omdat het in de mode is. Maar er is een probleem. Het Meisje woont in de stad. Ze heeft helemaal geen ruimte voor een voedselbos. Toch is het idee met haar aan de haal gegaan. Een voedselbos op het balkon. Dat wordt het. Ze gaat het gewoon doen.

Haar eigen balkon is net groot genoeg voor een voedselbos op zakformaat. Drie potten. Meer ruimte heeft ze niet. Er staat al een kweepeer. Daar is ze al jaren verliefd op. Deze blijft dus staan. Dan kan ze nog 2 lagen met begroeiing aanplanten. Afijn. Haar balkontuin gaat van geen kant voldoen aan de principes van het voedselbos. Een kniesoor die daar op let. Zij kan ’s ochtends met blote voeten haar balkon betreden. Zij kan naar hartelust fruit snoepen. De romanticus in haar is tevreden.

Heb jij meer ruimte? Het Meisje droomt nog even verder.

De beste tijd om een voedselbos op jouw balkon te creëren is in de winter. Trotseer de kou en plant een boom. Bomen en struiken zijn nu in winterslaap waardoor ze niet al te veel last ondervinden van aanplant of verhuizing.

Lees voor je de kou instapt het vorige blog. Dan weet je waar je zoal op moet letten.

Vijg

Als boom gebruik je een vijg. Het Meisje is er dol op. Het prachtige architecturale blad en de overheerlijk zoete vruchten. Gewoonweg onmisbaar. Een vijg doet het uitstekend in een pot. Vindt het zelfs fijn als zijn wortels weinig ruimte hebben. Zo produceert hij nog meer vijgen. Dat is juist wat jij wilt.

Braam

Neem een braam als klimplant. Zet hem in een hoge pot zodat hij ruimte heeft. Bramen krijgen woest lange takken en die kun je langs een rek opbinden. Neem een doornloze variant. Die zijn net zo lekker maar minder vijandig richting tuinier. Bramen zijn duur in de supermarkt omdat het zulk zacht fruit is. Daar kun jij deze zomer lekker op besparen.

Aalbessen

Aalbessen verdragen schaduw. Deze struik kun je in een pot onder de vijg neerzetten. Aalbes heeft naast gewone mest nog een beetje kalium nodig voor een optimale oogst.  Let wel op de bessenblad wesp. Die wil nog wel eens roet in het eten gooien. Wil je kleur op je balkon? Kies dan de rode variant. Heb je het liever allemaal wat decenter, dan neem je de witte aalbes. Heel chic. Als je ze niet allemaal opsnoept kun je deze zomer al de aalbessenlikeur van het keukenMeisje maken.

Sla

Ja. Ook sla. Je wilt tenslotte het hele jaar oogsten. Zaai gemengde rode en groene bladsla. Dat staat nog leuk ook. Wissel af met rucola ter variatie. Sla kan niet tegen felle zon. Schuif je pot met sla dus in de schaduw van de vijg als het hoogzomer is. Kijk dat is nou het voordeel van een balkon boven een echte moestuin.

Aardbeien

Aardbeien zijn fantastische bodembedekkers en wortelen ondiep. Koop dus een grote lage pot en gebruik aardbeien als de laagste begroeiingslaag van het voedselbos op jouw balkon. Weinig ruimte? Zet dan de aardbeien in dezelfde pot als de vijg. In het voorjaar zijn aardbeienplantjes weer volop te koop in de tuincentra. De plantjes kunnen dicht op elkaar staan. Zorg dat de aardbeien de grond niet raken. Leg in de periode dat de vrucht zich vormt een beetje stro tussen de planten. Wil je een grotere opbrengst? Probeer dan dit eens.

Radijs

In een echt voedselbos worden zelfs wortelgewassen gekweekt, dus wij gaan ook de diepte in. Radijs is het gemakkelijkst, kun je vanaf het voorjaar oogsten èn doet het goed in potten. Radijs houdt van arme grond. Hoe meer voedsel er in de aarde zit, hoe meer blad radijs vormt. Dat is niet jouw doel. Lekker voor in de salade maar jij wilt bolle, rode, ronde wortelknollen. Heb je geoogst? Zaai dan opnieuw. Dit kan tot ver in het najaar.

Je kunt nu van april tot november eten van het voedselbos op jouw balkon. Bovendien heb je zes van de van de zeven lagen gecreëerd die een echt voedselbos voorschrijft. Goed bezig. Al zegt het Meisje het zelf.

 

 

pinterest

3 Reacties

  1. Pingback: bramen in de tuin en in de keuken - de Meisjes van de Moestuin

  2. Emma

    Bedankt voor deze leuke inspiratie voor een voedselbos op het balkon. Ik ben net verhuisd naar de stad en wil heel graag wat meer groen om me heen hebben. Ik wist niet dat de vijg het goed doet ik een pot, dat ga ik zeker onthouden. Voor de toekomt blijf ik dromen, een echt bos aanplanten is wat ik het liefste wil.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dank voor je leuke reactie. Blijf vooral dromen, je weet maar nooit!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *