een zwarte moestuin ontwerpen

een zwarte moestuin ontwerpen

Black Friday. Het Meisje werd er gek van. Luid tetterende reclames van de meest uiteenlopende winkels die korting beloven. Speciale acties. De beste deals. En dat niet één dag, zoals je voor een evenement met deze naam zou verwachten. Nee vier hele dagen. Vier dagen Amerikaanse gekte. Gelukkig was het bijna weekend. Het Meisje kon tot rust komen. Wijntje erbij. Haard aan. Alleen nog even haar mail checken.

Op dat moment kreeg Black Friday een hele andere betekenis. Haar zakelijke e-mail account bleek gegijzeld. Als het Meisje niet binnen 55 uur een kleine 900 dollar in bitcoins naar de hacker toe zou harken, werden haar zakelijke relaties verblijd met alle onsmakelijke foto’s die ze op haar computer had staan.

In haar troebele paniekhoofd bleven twee dingen hangen. Het aandeel bitcoins was recent enorm gedaald. Dit was geen slimme hacker. Daarnaast probeerde ze zich de gezichten van haar zakelijke relaties voor te stellen die gespamd zouden worden met al haar groente foto’s. Daar werd ze wel weer blij van. Ze was er echter niet van overtuigd dat haar klanten daar ook vrolijk van werden.

Even geen wijn. Even geen haard. Er moest iets gebeuren. Natuurlijk maakte ze geen geld over, maar wat ging ze dan wel doen?

Het Meisje ging naar haar tuin. Wachten met een hoofd vol schrik. Dat gaat niet samen. Van een beetje onkruid wieden komt het Meisje snel tot rust. Ze oogstte wat cavolo nero voor een lekkere soep met chips van deze kool.

Cavolo nero? Zwarte vrijdag? De fantasie van het Meisje sloeg op hol. Ze kan natuurlijk voor volgend jaar een zwarte moestuin ontwerpen. Een diep donkere, duivelse moestuin in vijftig tinten zwart. Dat past goed bij haar stemming.

Zwart fruit

Ze begint met het fruit. Dat is misschien nog wel het gemakkelijkst. Veel fruit is zwart. Zo zijn er zwarte bessen, zwarte bramen, moerbeien en er is een bijna zwarte vijg: brown turkey. Als ze daarbij een zeer donkerpaarse druif over een pergola laat groeien ziet de zwarte fruit tuin er ook nog eens mooi uit.

Zwarte knollen

Daarna gaat ze de grond in. Ook verrassend veel knollen zijn zwart. Het Meisje kiest de zwartste soorten uit. Zwarte winterpenen bijvoorbeeld. De donkerste is de “Zwarte Spaanse” winterwortel. Deze is diep donkerpaars en vormt lange wortels. Daarnaast schorseneren. “Geant noir de Russie” heeft een bijna zwarte schil en is wit van binnen. Dat geldt ook voor zwarte rammenas. “Ronde zwarte winter” is een extreem donker soort. Er zijn ook zwarte aardappels. “Black princess” bijvoorbeeld. Een aardappel met een diepzwarte schil die van binnen enigszins paars is. Dat lijkt haar heel bijzonder.

Zwarte bonen

Vervolgens naar de bonen. Ook daar zijn er veel van, maar de meesten zijn zwart van binnen en groen van buiten. Dat telt niet. Het Meisje kiest stoksnijbonen “Purple Coat”. Deze zijn diep purperrood en hebben zwarte zaden. Eerder in het jaar oogst ze al zwarte tuinbonen, “Black Russian”. Die kunnen goed tegen de kou. Daarna volgen de bijna zwarte kapucijners “Blauwschokkers”. Zwart van buiten. Groen van binnen. Zo hoort het.

Zwarte zomergroentes

Als het wat warmer wordt zijn de zomergroentes aan de beurt. Zwarte tomaten bijvoorbeeld. Het klinkt gek, maar er zijn veel zwarte tomatenrassen. Kerstomaat “Black cherry” is een lekkere. En wat te denken van zwarte pepers. Het Meisje is zeer gecharmeerd van “Black Pearl”. Deze peper heeft donker blad, lila bloemen en ronde zwarte pepertjes. Bij het rijpen worden ze rood, maar er moet ook een beetje variatie tussen al het zwart zitten. Aan de zijkant zaait ze een rij met zwarte zonnebloemen “Helianthus black magic”. Deze zorgen ervoor dat haar kwetsbare zwarte zomergroente iets beschutter staat.

Dan zijn er nog courgettes. Het Meisje kweekt vaak courgette “Black beauty”. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is deze niet zwart, maar zeer donkergroen. Daarnaast zet ze een zwarte pompoen: Nippon Island. Deze heeft een zwarte schil en crème-wit vruchtvlees. Als ze er tot slot nog aubergine “Black beauty” naast zet, kan ze de hele zomer genieten van deze zwarte schoonheden.

Zwarte groente in de winter

Dan heeft ze alleen nog de winter te gaan. Allereerst de cavolo nero. Dat is sowieso een hit in de tuin.

Hoewel deze kool niet echt zwart is, wordt hij donkerder van kleur naarmate de winter vordert. Ze zet er rode kool naast. “Cabeza negra” is de zwartste die ze kent. Er tussen zaait ze Oost-Indische kers “Black velvet”. Deze zorgt voor bescherming tegen luizen en mieren. Tot slot een bijna zwarte boerenkool die ze al eerder heeft gekweekt. Redbor F1. Niet helemaal zwart, maar diep donker paars en lekker knapperig.

Het Meisje is tevreden. Een zwarte moestuin ontwerpen is gelukt. Ze heeft een moestuin bedacht in vijftig tinten zwart. Lekker gothic. Waar een digitale gijzeling op zwarte vrijdag al niet goed voor is.

Heb jij meer met romantiek? Eerder ontwierpen De Meisjes een romantische moestuin.

 

een romantische moestuin

een romantische moestuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pinterest

4 Reacties

  1. Emmie

    In de tachtiger jaren had je Elisabeth de Lestrieux die tuinen op kleur besprak in haar boeken.
    Ook een “zwarte ” tuin. Jardin des douleurs noemde ze die.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hoi Emmie,
      Wat leuk! Dank voor je tip. We kennen Elisabeth de Lestrieux wel, maar hebben er een ander boek van: “Tuinen”. Jardin des douleurs klinkt overigens wel veel beter dan donker en duivels 😉

      Reageren
  2. suzigirl

    Beste,

    Behalve de zwarte stokroos (Alcea) heb ik verder geen zwart in de tuin. Trouwens ik heb met die Alcea veel last, ieder jaar word ze geplaagd door oranje parasieten en is de plant ziek.
    Enig idee wat ik er kan aan doen om dit te verhelpen.
    Dank u

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      He wat jammer zeg. Zwarte stokrozen zijn prachtig. Wij hebben echter geen stokrozen in de tuin staan. Stokrozen moeten ergens tussen de stenen en staan met hun rug tegen de muur en dan ook nog genoeg zon ontvangen. Die omstandigheden hebben we niet. Misschien bij jou in de tuin ook niet. In dat geval kun je er het beste afscheid van nemen. Hoe moeilijk dat soms ook is.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *