favorieten van de Meisjes: bonen voor alle jaargetijden
Deze zomer plaatsen we een herhaling van onze favoriete moestuintips en – recepten. Want wat goed is, blijft goed.
Deze keer in de favorieten van de Meisjes: bonen voor alle jaargetijden. Het is nu volop bonentijd. De bonen staan in alle kleuren te pronken op de moestuin. Op hoogte en laag bij de grond. Toch kun je langer genieten van bonen dan je denkt. Er zijn bonen voor alle jaargetijden. Nou ja. Bijna dan.
Tuinbonen
Het jaar begint met tuinbonen. Tuinbonen kunnen goed tegen kou. Je zaait ze al vroeg in het jaar. In januari kun je in de kas zaaien. Vanaf maart in de volle grond. Zaai een vingerkootje diep. Potgrond, tuingrond, klei, zandgrond. Het maakt niet uit. Zo begin je het tuinjaar lekker gemakkelijk.
Kapucijners
Na de tuinbonen gaan de kapucijners de grond in. Dat kan vanaf april. Kapucijners kweken is een feest. Zeker als je Ezetha’s blauwschokkers kweekt. Deze soort heeft de mooiste bloemen (zie foto). Verse kapucijners zijn superlekker. Bovendien zijn ze bijna niet te koop in de winkel. Dat maakt ze helemaal bijzonder. Dit zijn hoge bonen. Je moet ze dus op een rek naar boven geleiden.
Gele stoksnijbonen
Het Wonder van Venetië is een hoge boon. Een hoge, gele stoksnijboon.
Zo hoog dat je haar niet over het hoofd ziet met haar 2,5 meter. Ook niet vanwege de zachtgele kleur, en de lange, enigszins brede peulen. Echt zo’n boon waar andere tuiniers bewonderend naar staan te kijken. Ook belangrijk. Waardering van anderen.
Het Wonder van Venetië ontkiemt razendsnel. Zaai je ze in juni, dan kun je ze in september oogsten. De bonen zelf zijn prachtig om te zien. Lange platte bonen met de kleur van lichte honing. Grote sterke bladeren en een enorme productie.
Je kunt ze op twee momenten oogsten. Vroeg in het seizoen oogst je de hele bonen. Dan zijn ze verrassend rijk van smaak. Boterzacht maar toch met een vlezige textuur. Als ze knappen bij het breken zijn ze oogstrijp. De kleine boontjes in de peulen zijn groen.
Bonen drogen
Het Wonder kun je ook in aan het einde van het jaar nog oogsten. In dat geval laat je de peulen aan de plant hangen. In november knip je de plant bij de grond af (dit vanwege de extra stikstof die de wortels in de grond brengen) en droog je voor de zekerheid de peulen nog even na. Zijn de peulen droog en dor dan zijn ze klaar. Bij het openen wacht het echte Wonder van Venetië. De groene bonen zijn dan zwart geworden. Of wit. Dat blijft een verrassing. Van deze bonen kun je de rest van de winter nog genieten. Daarna begint de cyclus weer opnieuw. Bonen zijn er voor alle jaargetijden.
Omdat het Meisje nogal lui is teelt ze het liefst hoge bonen. Deze moet je echter wel steunen. Hoe je dat doet lees je in dit blog.