favorieten van de Meisjes: de zaai top 5 van augustus

zaai top 5 in augustus

Deze zomer plaatsen we een herhaling van onze favoriete moestuintips en – recepten. Want wat goed is, blijft goed.

Deze keer in de favorieten van de Meisjes: de zaai top 5 van augustus. Je eerste zaaikoorts is al gezakt, maar nu is het de tijd om te zaaien voor oogst in het najaar en in de winter. Zoals je gewend bent van de Meisjes, zaai je niet alleen groente, maar ook bloemen. Het kan op de moestuin nooit romantisch genoeg worden.

Kropsla

De grond is lekker warm dus zaai eens kropsla.  Zaai uit op de plaats van bestemming. Bij voorkeur in een rijtje omdat je dan ziet wat zaailingen zijn, en wat onkruid. Sla heeft zo’n 30 cm rondom nodig om te kunnen groeien. Heb je te veel gezaaid? Geen nood. De overtollige zaailingen zijn ook heerlijk in je salade of op een knapperig broodje.

Nieuw-Zeelandse spinazie

Het alternatief voor spinazie in de zomer. Gewone spinazie schiet snel in bloei bij hoge temperaturen. Vandaar dat je dit pas weer na de zomer zaait. Nieuw-Zeelandse spinazie schiet niet door en smaakt hetzelfde. Een prima alternatief dus. De zaden van de Nieuw-Zeelandse spinazie week je eerst een nachtje in water want het zijn dorstige types. Daarna zaai je op een rijtje in de aarde. Het zaad komt een beetje onregelmatig op dus heb geduld. Het komt goed.

Snijbiet

Het tuinMeisje is dol op snijbiet. Al was het alleen al vanwege de kleur. Snijbiet kun je zaaien in alle schakeringen tussen felgeel en brandweerauto rood. Nu uitzaaien in de volle grond betekent oogsten tot ver in de winter.

Worteltjes

Als je snel bent en niet tot eind augustus wacht kun je nog worteltjes zaaien. Het tuinMeisje zaait in augustus nog Amsterdamse worteltjes. Gewoon oranje en lekker zoet. Worteltjes hebben losse grond nodig anders moeten ze zich in allerlei bochten wringen om te groeien. Wat ze dan ook doen. Op een rijtje zaaien. Licht met aarde bedekken en de grond vochtig houden. Een worteltje heeft ongeveer 5 cm rondom nodig om een fijne wortel te worden. De rest van de zaailingen knip je weg.

Viooltjes

Denk ook eens aan eetbare bloemen. Viooltjes zien er gezellig uit in je moestuin, ruiken heerlijk en zijn ook nog eens lekker. Viooltjes kun je nog net zaaien in augustus. Nu zaaien betekent volgend voorjaar een prachtige, met bloemen opgemaakte, salade op je bord. Alle viooltjes zijn eetbaar. Je moet je alleen afvragen of je alle viooltjes wilt eten. De kans is groot dat viooltjes die je in het tuincentrum koopt, bespoten zijn. Als je viooltjes zelf zaait weet je zeker dat ze gifvrij zijn. Zaaien en uitdunnen zodat je de sterkste viooltjes overhoudt. Makkelijk toch?

Zaai wat extra worteltjes zodat je deze heerlijke worteltaartkoekjes kunt maken. Tegen die tijd is het al november. Het Meisje wil wel vooruitkijken op de moestuin, maar er nog niet echt aan denken.

worteltaart koekjes met speculaas glazuur
worteltaart koekjes met speculaas glazuur
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *