Favorieten van de Meisjes: de zaai top 5 voor september

snelle groente voor het najaar

Deze zomer plaatsen we een herhaling van onze favoriete moestuintips en – recepten. Want wat goed is, blijft goed.

Deze keer in de favorieten van de Meisjes: de zaai top 5 voor september. Omdat je zomeroogst misschien verdroogd is tijdens de tropische hitte. Omdat je ruimte in je moestuin bedden hebt na de zomer, of omdat je in het najaar ook nog van eigen tuin wilt oogsten. Jij hoeft de de komende maanden in ieder geval nog steeds niet bij de groenteboer aan te kloppen.

In september is de grond nog lekker warm, en worden de dagen korter waardoor groente minder snel doorschiet. Er is dus nog genoeg groen om te zaaien. 

Spinazie

Spinazie houdt niet van warmte dus als de zomer voorbij is, wordt het weer tijd om spinazie te zaaien. Deze bladgroente zaai je ter plekke. Spinazie houdt nu eenmaal niet van verhuizen. Spinazie maakt een lange penwortel. Beschadig je deze wortel, dan is je zaailing ten dode opgeschreven. Ter plekke zaaien dus en niet uitdunnen. Zo blijft je spinazie lekker mals.

Veldsla

Tot nu toe had het tuinMeisje dit hele gewas over het hoofd gezien. Nu is dat nogal gemakkelijk want het is maar klein, maar toch. Gewoon een beetje dom. Voor een tuinMeisje. Veldsla is namelijk het ideale gewas. Met een beetje mazzel kun je dit tot aan het voorjaar zaaien. Vorig jaar werd het tuinMeisje er door één van hun abonnees op gewezen en sindsdien prijkt het op de zaailijst voor september.

Koriander

Het tuinMeisje gaat haar korianderzaad oogsten om direct weer te zaaien. Koriander is een lastig kruid. Ze heeft onlangs gelezen dat de kiemkracht van dit kruid het sterkst is als het pas geoogst is. Dat gaat ze uitproberen. Eens kijken of ze de koriander door de winter kan loodsen.

Raapstelen

Dit is eigenlijk geen aparte groente. Meer een manier van telen. Het zijn koolsoorten die je zaait. Overigens is niet elke kool er geschikt voor. De meeste raapstelen worden geteeld van koolraap, rapen of Chinese kool. Van deze kolen oogst je het verse en nog jonge blad. Je kunt raapstelen dicht op elkaar zaaien en al na anderhalve maand oogsten.

Postelein

Ook dit is een ideaal gewas voor het najaar. Neem dan wel winterpostelein. Die kun je de hele winter door telen. Al een paar dagen na het zaaien zie je de groene zaadlobben boven de grond uitsteken. Na een week of drie kun je al oogsten. Daarbij vergeleken zijn raapstelen zelfs traag.

Omdat het buiten nog zo warm is, probeert het Meisje nog een keer venkel te zaaien. Venkel schiet in de zomer snel door. Het is dan ook een lange dag groente. Door het meten van de hoeveelheid daglicht weet een plant wanneer hij het beste kan gaan bloeien. Venkel doet dit als de dagen langer worden. Nu venkel zaaien, terwijl de dagen korter worden voorkomt deze bloei.

Je kunt het jezelf ook gemakkelijker maken en er twee keer van oogsten zoals je in dit blog kunt lezen. Dat is nog eens efficiënt.

dubbel zoveel groente
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *