favorieten van de Meisjes: ongedierte in de moestuin

mieren in de moestuin

Deze zomer plaatsen we een herhaling van onze favoriete moestuintips en – recepten. Want wat goed is, blijft goed.

Deze keer in de favorieten van de Meisjes: ongedierte in de moestuin. Want ook in de tuin van het tuinMeisje is het niet altijd feest. Zijn er kapers op de kust. Ze gunt elk levend wezen zijn portie, maar er moet ook iets voor de tuinier overblijven. In dat geval moet ze ingrijpen. Dat kan zachtzinnig. Dat kan hardhandig, maar altijd biologisch.

Rupsen en vlinders

Het Meisje is gek op vlinders. Toch zijn ook er ook minder fijne vlinders. De koolvlinder bijvoorbeeld kan je hele gewas opvreten. Het beestje doet zijn naam eer aan. Hele kolen verdwijnen er in de buikjes van de rupsen van het koolwitje. Deze vlinderkinderen kunnen je cavalo nero en broccoli tot gatenkaas reduceren. Je boerenkool tot kale stronkjes van nog geen decimeter.

Overlast door rupsen en vlinders kun je voorkomen. Rupsen hebben namelijk een hekel aan de geur van salie of bieslook. Als je deze kruiden tussen je groente zet zullen de rupsen er niet zo snel op af komen. In de tuin van het Meisje werkt de dropplant erg goed als afweer en dat is ook nog eens een mooie combinatie. Met rode boerenkool bijvoorbeeld.

Als je al rupsen hebt, en dus binnen de kortste keren ook vlinders, dan is het verstandig om Oost-Indische kers te planten. Deze plant is een lokplant omdat rupsen deze plant zoveel lekkerder vinden dan kolen.

Mieren

Het Meisje houdt zich nauwelijks met mieren bezig. Verspilde energie vindt ze. Meestal verdwijnt het ongedierte vanzelf als de plant sterker wordt. Bij aanvang van het moestuinseizoen plant ze Oost-Indische kers als lokplant. Dat vinden mieren zo lekker dat ze nergens anders aan beginnen. Later in het jaar komen de lieveheersbeestjes haar redden.

Ook zaait ze in alle moestuinbedden goudsbloemen en afrikaantjes. Mieren hebben zo’n hekel hebben aan de geur van dit groen, dat ze bij de buren gaan wonen.

Luizen

Soms krioelen er ineens zoveel mieren bij elkaar dat je zeker weet dat je luizen in de moestuin hebt. Mieren melken luizen als het ware. Door dat melken scheiden luizen een zoete stof af, honingdauw. Dat vinden de mieren een traktatie. 

Vaak zitten ze in de tuinbonen. Knip dan toppen eruit. Luizen en mieren zijn binnen een paar dagen verdwenen.

Zitten ze in een ander gewas? Dan doet een harde waterstraal wonderen.

Veenmollen

Veenmollen zijn een ware plaag in de tuin van het Meisje. Ligt een deel van je groente ineens op apegapen? Met keurig doorgesneden wortels? Dan heb jij ook veenmollen. Een veenmol is geen mol, maar een krekel. Een krekel met de voorpoten van een krab. Veenmollen maken hele gangenstelsels vlak onder de oppervlakte. Gangenstelsels waarin ze razendsnel voor- en achteruit kunnen lopen. Intussen de wortels van jouw groente doorsnijdend. Tot een paar jaar geleden waren veenmollen beschermde dieren. Er was niet vanaf te komen. Veenmollen kunnen zelfs zwemmen. Nu ze niet meer beschermd zijn, bestrijdt het Meisje ze met aaltjes zoals je hier kunt lezen.  

Zijn het bij jou de vogels die je oogst verorberen? Lees dan dit blog eens.

een verwaarloosde moestuin
een verwaarloosde moestuin
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *