Frambozenijs als feestelijk dessert met kerstmis
In deze donkere, korte winterdagen valt er in de meeste tuinen niet meer zoveel te doen. De oogst is van het land in de vriezer of in de voorraadkast verdwenen. Het inmaken is gedaan en nu is het wachten tot de vorst over de boerenkool gaat en we daar weer de heerlijkste gerechten mee kunnen maken. Vanwege de wind en de regen heeft het leven zich grotendeels van buiten naar binnen verplaatst. De kachel brandt alle dagen en het keukenMeisje heeft al een kerstboom staan met warme lichtjes en glimmende versieringen erin. We gaan hard naar de laatste dagen van het jaar toe. Hoe dichterbij we komen des te sneller gaat de tijd. Zo zoetjes aan ontstaat er dan ook een zacht geroezemoes. Een voortdurend gebrom op de achtergrond wat elke dag een beetje aanzwelt, tot het uiteindelijk uitbreekt in blinde paniek: wat zullen we met kerstmis eten? Met elke wens dient rekening gehouden te worden, wel vlees, geen vlees en hoeveel verschillende groentes? Na zo’n met zorg samengesteld menu kan de afsluiter natuurlijk niet onderdoen voor de starter en het hoofdgerecht. Je kunt uiteraard heel ingewikkeld doen en jezelf een hoop stress op de hals halen. Of je doet net als het keukenMeisje: je maakt een subliem maar simpele nagerecht. Ze maakt al een week van te voren haar bijdrage: frambozenijs als feestelijk dessert met kerstmis. Op de avond zelf hoeft ze het alleen maar uit de vriezer te halen en de bordjes mooi op te maken. Het KeukenMeisje serveert het aan de kleintjes met slagroom en verse framboosjes. Voor de grotere gasten heeft ze in de zomer een deel van haar frambozenoogst in alcohol gelegd en daar een fijne likeur van getrokken, dat is een mooi geheel samen met het ijs. Ze zou er zelfs nog een spoom mee kunnen maken of een frambozen scroppino. Met de kleur van dit ijs zit je helemaal in de kersttijd, terwijl de smaak je weer doet verlangen naar de zomer. Nog even en je kunt je tuinplannen weer in de praktijk gaan brengen. Op naar een nieuw tuinjaar met veel tuin in de keuken!
Dit heb je nodig voor 8 porties ijs:
500 gram frambozen – 350 ml slagroom – 200 gram fijne suiker – 2 tl vanillesuiker – sap van een halve citroen
Maal de frambozen fijn in de keukenmachine en draai de mousse daarna door de zeef om de pitjes te verwijderen. Meng in een kom de de frambozenpuree met doezelige ingrediënten tot een geheel. Giet het mengsel in de ijsmachine. Laat daarna nog een nachtje in de vriezer om verder op te stijven. Heb je geen ijsmachine? Zet dan ruim van te voren een platte schaal in de vriezer. Giet je mengsel dan in de bevroren schaal en dek de bovenkant goed af. Maak elk half uur met een vork je ijs even los om grote ijskristallen te voorkomen.
Hmmm… dat ziet er heerlijk uit!!! Vooral de volwassenen-versie!!! :-))