gemberthee met citroen en honing

Gemberthee met citroen en honing

Ze waren nog zo trots op zichzelf. Dit jaar vierden ze een stress loze Kerst. Ondanks hun overvolle werkdagen, was alles op tijd klaar. Dankzij een strak schema werd in de avonduren het eten bereid dat van tevoren klaargemaakt kon worden. De peertjes gestoofd? Check. De aardappelgratin voorbereid? Check. De bouillon getrokken? Check.

De dag voor Kerst stonden ze al voor openingstijd bij de blauwe grootgrutter op de stoep voor de laatste boodschappen. De koelkast zat bomvol. De Man en het Meisje waren klaar. Tevreden keek het Meisje naar haar gezellige kersthuis. Laat de gasten maar komen.

Buikgriep

Op eerste Kerstdag voelde het tuinMeisje zich niet zo lekker. Beetje last van haar maag. Afijn niet zeuren. Ze had zo’n lekker kerstontbijt in gedachten. Ze had crackers gemaakt met zaden uit de tuin. Dat moest toch wel lukken? Helaas het Meisje kwam niet verder dan het toilet. Toch maar weer even in bed dan. Een uur later voegde de Man zich bij haar. Samen in bed met Kerst klinkt gezellig, maar als je ziek bent voelt dat heel anders. Ze berichtte het leed aan het keukenMeisje. Ook die bleek ziek. Evenals de Man van de keuken. Buikgriep had hen geveld. Alle vier.

Afijn. Het werd dus niets met Kerst. De gasten werden afgebeld. Een goede voorbereiding is duidelijk niet het hele werk.

Normaal gesproken richt ze zich bij ziekte altijd tot haar moestuin. Dat is haar groene medicijnkast. Nu was er echter een maar. De moestuin is verder dan twee meter van het toilet en viel dus af. Ze moest het doen met de ingrediënten die ze al in huis had.

Gemberthee met citroen en honing

Het werd gemberthee met citroen en honing. Het klinkt paradoxaal omdat citroen zuur is en je daar echt geen behoefte aan hebt bij een wiebelige maag. Toch is citroen de uitzondering. Citroen is een ontstekingsremmer bij uitstek en tevens een anti-bacteriologisch middel. Bovendien zit het bomvol vitamine C. Dat kun je wel gebruiken.

Gember stilt de krampen van maag en darmen, versterkt het immuunsysteem en gaat ontstekingen tegen. Honing verzacht de citroen, de keel en zit vol met antibacteriële eigenschappen.

Dit heb je nodig voor 2 bekers

500 ml water – 1 biologische citroen– halve duimlengte verse gember, geschild en in plakjes gesneden – 2 eetlepels biologische honing.

Breng het water met de gember in een pan aan de kook. Kook 5 minuten door en draai dan het gas uit. Laat afkoelen. Breng voor gebruik het gemberwater weer aan de kook. Pers een halve citroen in een beker uit, en voeg een eetlepel honing toe. Schenk het gemberwater door een zeef erbij en drink zo warm mogelijk op.

Ben jij zo onfortuinlijk dat je het nieuwe jaar met griep begint? Zet dan prei op je menu. Veel prei. Je leest hier waarom.

prei tegen griep

prei tegen griep

pinterest

2 Reacties

 1. Lily

  Ach jeetje, ik was al zo verbaasd, dat er geen nieuwe berichten meer verschenen.
  Niet prettig om zo de feestdagen door te brengen, maar inmiddels dus weer opgeknapt.

  Jullie alle goeds gewenst in 2018 en ik blijf jullie verhalen lezen!

  Groetjes Lily

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hi Lily, bedankt voor je opbeurende woorden. Jij ook de allerbeste wensen voor 2018. We zijn er inmiddels weer helemaal bovenop dus we gaan weer lekker verder.
   Groet, De Meisjes

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *