gemengde sla uit de moestuin

gemengde sla uit de moestuin

Door haar moestuin is het Meisje in de zomer bijna vegetariër geworden. Niet omdat ze niet van vlees houdt. Niet uit idealisme, maar uit een soort praktische onvermijdelijkheid. De oogst moet op. Hoewel het Meisje een kleine moestuin in de stad heeft, brengt de tuin altijd meer op dan ze denkt. Letterlijk en figuurlijk.

Zelf had ze het niet eens zo door. Het meisje bereidde gewoon iedere dag iets anders, met hetzelfde groen. Dat de man eveneens parttime vegetariër was geworden, daar kwam hij pas achter toen het Meisje het hem vertelde. Hij had het vlees helemaal niet gemist in de gevarieerde recepten van het keukenMeisje.

In de winter is de oogst schraler. Dan vindt het Meisje zichzelf ineens terug op de groenteafdeling van de supermarkt. Zichzelf verbazend wat daar allemaal kant en klaar gesneden te koop is.

Gemengde sla uit de supermarkt

Maar ook verrast. De zakjes met gemengde sla zijn een uitkomst. Het ziet er niet alleen gezellig uit. Door de verschillende bladgroentes door elkaar te husselen en in één zakje te stoppen ontstaat er een lekkere mix van smaken en mondgevoel. Het Meisje was weer een idee rijker.

Deze zomer koopt ze uiteraard geen gemengde sla bij de supermarkt. Nee. Zij oogst zelf gemengde sla uit de moestuin.

Gemengde sla uit de moestuin

Niets is namelijk gemakkelijker te verbouwen dan sla. Echt waar. Zaadjes in de grond stoppen, bedekken met een dun laagje grond en vochtig houden. Meer is het niet. Dat geldt ook voor gemengde sla. Het Meisje hoeft alleen maar een paar soorten pluksla uit te zoeken die ze lekker vindt. Pluksla vormt geen ruimte innemende krop, maar is een plant die alleen blad produceert. Je oogst de blaadjes en zolang je het hart intact laat, blijft de plant nieuwe blaadjes maken.

Eerst moet ze bepalen uit welke soorten haar gemengde sla zal bestaan. Ze raadpleegt haar voorraad. Groene pluksla. Kijk, dat is al een goede basis. Daarnaast heeft ze nog groene eikenbladsla en ook het rossige zusje komt in de slamix terecht. Rucola zorgt voor de pittige noot. Voor de meer aardse smaak en de felrode kleur kiest ze snijbiet “rhubarb chard”. Het oog wil tenslotte ook wat. De rode stelen van snijbiet combineren dan weer leuk met het roodpaarse blad van de raapstelen of mizuna “red knigt”. Dit gaat een feestje worden. Niet alleen voor haar ogen, maar ook voor haar smaakpapillen.

Zaden mengen

Eenmaal op de moestuin vraagt ze zich af hoe ze dit zaad eigenlijk zal zaaien. Niet in haar gebruikelijke rijtjes. Dan moet ze alsnog de verschillende rijen langs om een gemengde salade uit de moestuin te halen. Ze kiest voor gemak. Ze kiest voor breedwerpig zaaien. Dat is een manier van zaaien waarbij de naam precies aangeeft wat het betekent. Je neemt een handje zaad en werpt dit breeduit over de voorbereide aarde.

Nu ziet ze pas het echte probleem. Sla zaad is minuscuul klein en fluffig. Rucola zaad, handafrollend rond en piepklein. Snijbietzaad groot en bonkig. Dit gaat het niet worden. Deze zaden kunnen alleen een gemengde sla vormen als ze goed gemengd in de aarde terecht komen.

Zichzelf vervloekend dat ze niet eerder aan dit probleem had gedacht, fietst het Meisje weer naar huis om zand te halen. Zand en een glazen pot met een deksel. De zaden en het zand strooit ze in het glazen potje. Ze schroeft het deksel er weer op en schud dat het een lieve lust is. Dat werkt. Nu kan ze alsnog breedwerpig zaaien, een klein laagje aarde over zand en zaden strooien en de boel goed vochtig houden.

Gemengde sla oogsten

Oogsten is zo mogelijk nog gemakkelijker. Knip alle blaadjes die een eetbare proportie hebben zo’n 10 centimeter boven de grond af. Als je vertakkingen ziet, zorg dan dat dit hart in stand blijft. Vandaar uit groeit de plant gewoon weer aan.

Het Meisje kan niet wachten op haar eerste oogst. Gemengde sla uit de moestuin lijkt haar heerlijk met groene groenteburgers van het keukenMeisje.

groene groenteburgers
groene groenteburgers
pinterest

2 Reacties

  1. moois van mie

    Bij mij zijn de slakken en de duiven nogal gek op mijn zelfgezaaide sla. Maar ik ga het er toch nog eens op wagen want het is inderdaad erg lekker uit je eigen tuin!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Bij ons blijven ze van de sla af omdat ze de snijbiet, rucola en mizuna niet lekker vinden die er tussen staat. Wie weet lukt dat bij jou ook. Veel succes!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *