groente kweken tijdens een stevige winter

groente kweken tijdens een stevige winter

Winter, kou, sneeuw en ijs. Je hoort het Meisje niet klagen. Hooguit dat ze vanwege zoiets banaals als een berg werk, niet genoeg tijd buiten door kan brengen. Ze schaatste al mee op natuurijs in de buik van haar moeder, dus van de weersomstandigheden van de afgelopen week is ze helemaal gelukkig geworden. Het leek wel een mini wintersportvakantie in haar eigen stad.  

Het is alweer voorbij. Naar buiten kijkend is ze blij dat ze nu nog niet naar de moestuin hoeft. Daar smelt een berg sneeuw in een fikse regenbui. Gelukkig kan ze wel aan de tuin denken. Het is tijd om zaden te bestellen en met deze winter in haar achterhoofd houdt ze extra rekening met de winterhardheid. Ze wil tenslotte ook groente kweken tijdens een stevige winter.

Ze zoekt verder dan winterhardheid. Van veel groente wordt beweerd dat deze winterhard is maar dat valt in de praktijk vaak tegen. Er is wel degelijk verschil. Er zijn stoere, stevige groentes die bestand zijn tegen flink veel vorst en sneeuw, en er zijn groentes die in de winter wel tegen een stootje kunnen. Het Meisje gaat voor de eerste categorie.

Groente kweken tijdens een stevige winter: het kan echt. Deze groentes kunnen zelfs in de strengste winter nog geoogst worden.

Winterprei

Ze zag het blad van de prei dapper boven de sneeuw uitsteken. Prei wordt niet in elke bodemsoort even dik, maar een dunne prei is net zo lekker als zijn dikke broertje.

Pastinaak

Pastinaken groeien onder de grond. Het zijn witte korte wortels met een lichte anijssmaak. Wel heb je veel geduld nodig tijdens het groeiproces, tussen zaaien en oogsten zit ongeveer een half jaar!

Koolraap

Koolraap is eveneens een voorbeeld van een stoere groente. Deze knol groeit voor een groot deel onder de grond. Je ziet er niet veel meer van dan een gezellig stukje groen, maar onder het oppervlak groeit een supergezonde wintergroente die vol zit met mineralen, vezels en vitamine B en C.

Schorseneren

Als we het dan toch onder de grond zoeken, wat dacht je van schorseneren? In jouw tuin worden ze nooit zo mooi recht als in de supermarkt, maar de smaak, de rozetvorm van het blad en de prachtige paarsblauwe bloemen compenseren dat ruimschoots. 

Boerenkool

Ook in de winter kan een moestuin prachtig zijn, zeker als je paarse boerenkool kweekt.  Groot, donker en stevig: echt een schoonheid om te zien. Bovendien is boerenkool zo gemakkelijk te kweken dat succes verzekerd is.

Cavolo nero

Over mooi gesproken. Cavolo nero is ook al zo’n beauty. De Nederlandse benaming is palmkool vanwege de groeiwijze van de plant. Palmkool vormt grote, bijna zwaardvormige bladeren aan een dikke steel. Het blad oogst je van onderaf waardoor de steel steeds prominenter in beeld komt. Zo ontstaat de vorm van een palm.

Jagallo nero

Palmkool heeft een al bijna net zo mooi familielid. Jagallo nero (Brassica oleracea viridis). Dit is een kruising tussen cavolo nero en bladkool, met diep ingesneden blauw/grijs blad.

Spruitkool

Deze plant ziet er totaal anders uit dan andere groente en het Meisje heeft nu eenmaal een zwak voor verticale lijnen in de tuin. Het eerste wat je ziet is een klein kooltje, maar langzamerhand wordt de hoofdstengel steeds langer en dikker en zie je in de oksel van ieder blad een minikooltje ontstaan.

Groente kweken tijdens een stevige winter kan er dus zelfs krachtig en architecturaal uitzien. De kans dat we volgend jaar weer een stevige winter krijgen is klein, maar het Meisje heeft er al zin in. Ze laat voor de zekerheid haar schaatsen alvast slijpen.

Haar favoriete winterharde groente zijn overigens aardperen. In dit blog lees je waarom dat zo is.

aardperenboerin in de stad
aardperenboerin in de stad

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *