herfstframbozen in juni
Het Meisje moet iets bekennen. Een moestuin is niet altijd gemakkelijk. Soms betekent een moestuin gewoon hard werken. Ook als je geen tijd hebt. Als je agenda vol met andere dingen staat, wacht de tuin niet tot jij wel tijd hebt. Nee, dan gaat het groen in je moestuin gewoon dood. Morsdood. Is alle moeite van zaaien, liefdevol koester, verspenen, oppotten en uitplanten vergeefs geweest.
TuinMeisje of keukenMeisje
Het tuinMeisje zou soms wel iets meer op het keukenMeisje willen lijken. Op je gemak wat recepten uitproberen. Nieuwe ingrediënten testen. Een boek lezen ter inspiratie en als je dan de keuze hebt gemaakt, lekker in de keuken staan. Mensen uitnodigen om van het resultaat te genieten op een fijne avond in de zon met een drankje erbij. Dat dus. Goed, het Meisje weet ook wel dat een even in de keuken staan er nooit bij is. Dat dit zomaar een dag kan duren. Of soms twee. Dat je daarna de boel weer moet opruimen en schoonmaken, maar toch. Als het keukenMeisje even geen zin heeft dan doet ze even niets in de keuken.
Als het tuinMeisje even geen zin heeft, gaat er van alles mis. Een tuin bestaat uit levende elementen. En alles wat leeft kan dood gaan. Verdroogt. Wordt verwoekerd of verstikt door groen dat meer overlevingsdrang heeft. Wordt opgegeten door vogels, slakken, mieren, muizen. Nee tuinieren kan een last zijn.
Genieten van de moestuin
Maar als het Meisje dan flink mopperend op de tuin aankomt, valt de stress al snel van haar af. Ze wordt gewoon blij van al dat groen. Kan genieten van een bij op een bloem. Dan vergeet ze de tijd. Vergeet ze haar problemen en raakt haar hoofd leeg. Dan weet ze weer waarom ze een tuinMeisje is en geen keukenMeisje. Bovendien is het tuinMeisje meesterproever op de gezellige avonden van het keukenMeisje, dus wat zit ze nu te zeuren. Ze kijkt gewoon naar datgene wat er wel goed gaat. Ze heeft nu namelijk herfstframbozen. Herfstframbozen in juni. Is dat geen feest?
Herfstframbozen in juni
Dit jaar had ze namelijk een test gedaan. Ze had haar framboos verleid tot dubbele vruchtzetting zodat ze herfstframbozen in juni en in september kon oogsten. Normaal gesproken snoei je in maart alle takken helemaal bij de grond af. Dan krijg je de meeste vruchten. De herfstframboos reageert op het snoeien door heel veel nieuwe scheuten te maken. En hoe meer uitlopers, hoe meer oogst.
Nu wilde ze ook herfstframbozen in juni. Dus snoeide ze de framboos niet bij de grond af maar deed ze dit om en om. De ene tak sneed ze af. De andere niet. Dat herhaalde ze totdat ze de hele struik gesnoeid had. De ongesnoeide takken bloeien als eerste. Hiervan kun je in juni oogsten. De uitlopers van de gesnoeide takken volgen daarna. Deze geven vruchten vanaf september. Een dubbele opbrengst van één struik.
Tot haar grote vreugde was de proef geslaagd. Ze kan nu haar eerste vruchten oogsten. De oogst is wat minder overvloedig, maar niet minder lekker. Ze stopt de eerste frambozen in haar mond. Heerlijk zoet. Heerlijk zacht. Wat zeurt ze toch? Een moestuin is gewoon het allerleukst. Ook als je even geen zin hebt.
Een framboos kun je ook heel goed in een pot kweken. Soms is dat zelfs beter. Hier lees je waarom.