nocino likeur van onrijpe walnoten

nocino likeur van onrijpe walnoten

Het keukenMeisje is gek op social media. Sinds haar eerste smartphone is het haar grootste tijdverdrijf. En ja, ze weet dat er heel veel mensen zijn die vinden dat er meer nadelen dan voordelen aan kleven. Maar het Meisje ziet vooral de leuke kanten. En ze wordt er slim van. Echt waar. Hele dagen zit ze figuurlijk in haar telefoon gekropen. Want alles is tegenwoordig zo makkelijk op te zoeken. Wat kan daar nou op tegen zijn?

Goed, goed, het in gezelschap staren op dat scherm is misschien niet helemaal sociaal wenselijk. En doorlopend snappen of chatten met anderen geeft ook maar een beperkt beeld van de werkelijkheid weer. Zo schijnen we de gewoonte te hebben alleen de mooie dingen uit ons leven te delen. Onze diepste wanhoop delen we niet op feestboek of twitter maar bespreken we klein met een selecte groep. Prima toch? Eigenlijk niet anders dat dat je steevast op de vraag van vage kennissen antwoord dat het goed gaat.

En over vage kennissen gesproken, dat is ook het leuke aan social media. Je kunt je oude schoolvrienden bijvoorbeeld weer eens virtueel opzoeken. Lekker makkelijk, weinig risicovol en toch weer even gezellig bijkletsen en zeggen dat de ander ‘niets veranderd is in twintig jaar’. Om er vervolgens achter te komen dat het niet voor niets is dat je elkaar al zo lang niet gesproken hebt. Want ineens is het Meisje ‘een leukerd’. Een wat? Ja, een leukerd. Hoezo? En een ander oordeelde na één zin dat dat ‘zo typisch jou’ is. Niets vervelends, alleen het Meisje dacht: hé? Hoezo? Hoezo weet jij dat dat typisch is voor mij, na twee decennia? Kennelijk heeft ze een leuk beeld van zichzelf gecreëerd in de virtuele wereld. Best goed, al zegt ze het zelf. En om deze schone schijn niet te doorbreken geeft ze maar weer een leuk recept voor een fijn drankje. Niet zo snel en vluchtig als social media want deze Nocino likeur van onrijpe walnoten is pas drinkbaar met de feestdagen. Nodig je echte vrienden dan uit voor een drankje. Zet een mooie foto van deze Nocino op al je social media accounts. Wedden dat je ineens heel veel leuke vrienden erbij hebt?

Nocino likeur van onrijpe walnoten

0,5 liter alcohol van 95% – 250 gram suiker – 10 groene walnoten, vers geplukt en het liefste zonder bruine plekken – 1 kaneelstokje – 3 kruidnagels – 5 gram koffiebonen – de schil van een halve citroen – 1 vanillepeul

Was de groene walnoten en maak ze even droog. Snij ze in vieren en doe ze samen met de alcohol in een weckpot. Zorg dat de noten onder de alcohol staan. Doe er de volgende dag alle andere ingrediënten behalve de suiker bij. Snij de vanillepeul eerst even in de lengte doormidden voordat je deze in de alcohol doet. Zet de pot op een donkere plek en schudt elke dag even. De eerste dag is de likeur mooi groen maar daarna wordt het een donkere vloeistof. Uiteindelijk zal de likeur een donkerbruine kleur krijgen.

Na een maand filter je de noten en de specerijen uit de alcohol. Dit kun je doen door een kaasdoek of een schone theedoek  in een vergiet te leggen. Zet onder het vergiet en pan of schaal, giet de bokaal in het vergiet leeg. Los nu de suiker op in 0,5 liter warm maar niet kokend water. Laat volledig afkoelen en giet bij de alcohol. Giet de drank in schone flessen en zet nog 3 maanden weg.

NB Gebruik een goed mes om de noten te snijden. Je ziet het niet meteen, maar let erop dat de walnoten een geel vocht afgeven wat nogal lastig uit kleding te verwijderen is en bruine vlekken maakt. Het blijft ook lang aan je handen zitten dus let goed op of trek plastic handschoenen aan.

Alternatief voor pure alcohol (onder andere online verkrijgbaar of bij de Sligro) is Vodka. Neem voor dit recept 0,5 liter Vodka en vul na een maand bij met 200 ml water.

Meer drankjes maken? Deze frambozenlikeur blijft favoriet!

frambozenlikeur

frambozenlikeur

pinterest

2 Reacties

 1. Franka

  hallo Meisjes
  4 maanden geleden het recept gevolgd voor de walnotenlikeur
  Gister wilde ik ze in de flesjes doen en heb een beetje geproefd.
  zoooo vies, waterig, bitter. Weten jullie wat er mis is gegaan? en beter nog, is dit te herstellen door er nog ingrediënten toe te voegen?
  hoop dat jullie een idee hierover hebben.
  groet franka

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   zou het kunnen dat je de suiker vergeten bent?Misschien kun je de suiker in een beetje water laten oplossen en wanneer afgekoeld toevoegen.

   De walnoten likeur moet donker en stroperig zijn.
   Succes!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *